U Zapadnoj Srbiji vetar čupao drveće, u Beogradu već pljušti kiša: Ko je sledeći na udaru nevremena

|

Zapadne, jugozapadne i severozapadne predele Srbije zahvatio je jak oblačni sistem iz BiH i ovim predelima već donosi obilniju kišu i pljuskove sa grmljavinom, a uskoro sledi preokret i u ostalim predelima zemlje.

Ovaj oblačni i padavinski sistem proširiće se i na ostale predele Srbije i doneti kišu i pljuskove sa grmljavinom. U sledećih sat vremena ovaj sistem već će zahvatiti centralne predele Srbije, naročito Šumadiju, zatim Pomoravlje, Podunavlje, ostatak Vojvodne, a kasnije i istok i jugoistok Srbije.

Lokalno se očekuju i obilniji pljuskovi, pri čemu bi u kratkom vremenskom intervalu palo i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru, a pljuskovi sa grmljavinom trenutno su naizraženiji u Bačkoj i na jugozapadu Srbije.

U ovom času kiša i pljuskovi zahvatili su i prestonicu Srbije, a na širem području grada biće i obilnijih padavina. Padavinski sistemi premeštaju se u jugozapadnoj visinskoj struji dalje prema severoistoku.

Jak, na udare i olujni južni vetar u nastavku poslepodneva postepeno slabiti, a do večeri i potpuno prestati. Srbija je danas pod uticajem snažnog ciklona sa severozapada Evrope i u njegovom toplom sektoru.

Zbog veoma izraženog južnog strujanja struji topla vazdušna masa sa juga i sa Mediterana, ali dolaze i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa u predelima sa padavinama očekuje se prljava kiša.

Nezapamćen vetar je pogodio Bajinu Baštu, a u mestu Zlodol naočigled prolaznika isčupao je drvo koje je palo na put i i znatno usporilo saobraćaj.

“Ne samo da je jak vetar čupao drveće, već je poobarao pune kontejnere. Na licu mesta je stigla i policija koja reguliše saobraćaj. Na svu sreću to drvo nije nikoga povredilo”, kažu meštani.

Ovako jako olujno nevreme ne pamte ni najstariji meštani Zlodola kod Bajine Bašte.

“Bilo je oluja mnogo, ali se niko ne seća da je čitavo drvo palo kao pokošeno na put. Samo pukom srećom izbegnuta je tragedija”, ističu meštani.

Izvor: telegraf.rs