Sutra pravo proleće, a već sledeće nedelje temperature niže i za 15 stepeni

|

Meteorolog Marko Đurić rekao je kakva nas temperatura čeka tokom vikenda. Biće mnogo promena do kraja meseca, pa će doći do promene vremena od prolećnog do pravog zimskog.

“Ovog vikenda Srbija će biti pod uticajem snažnih ciklona, ali njihov položaj biće takav da nad našim područjem preovladava snažno južno visinsko strujanje. Usled ovakve sinoptičke situacije sa juga i sa Mediterana struji veoma topla vazdušna masa, a istovremeno sa severa Afrike stižu i čestice peska iz Sahare, pa kiša sadrži te čestice. Iako retka, to je potpuno prirodna pojava i vidljiva najviše na vozilima i drugim brojnim predmetima kada se osuše nakon kiše”, kaže Đurić.

Sutra se očekuje veoma topao dan, na jugoistoku Srbije temperatura će ići i do 20 stepeni. Već uveče doći će do promene.

“Krajem dana na severozapadu i jugozapadu, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Početkom sledeće sedmice cikloni će svojim centrima se izmestiti iz Đenovskog zaliva i centralne Evrope dalje ka istoku i severoistoku, a u sklopu njih do Srbije će sa severa i severozapada doći i do prodora hladnog fronta, a sa njim i do prodora veoma hladne vazdušne mase sa severa”, kaže Marko Đurić.

Početkom sledeće nedelje doći će do pada temperature, u petak se očekuje čak 10 do 15 stepeni niže nego sada.

“U petak temperatura u padu za oko 10 stepeni, a jugoistočni vetar u skretanju na jak severozaapdni. Potom, u nastavku sledećeg vikenda, suvo i prohladno. I dok u zapadnim i centralnim predelima Evrope i u oblasti Alpa ovih dana preovladavaju pravi zimski uslovi sa snegom, jugoistok Evrope i Srbija pod uticajem su veoma tople vazdušne mase. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj novembra od šest do 10 stepeni, vidimo da da će temperature ovog vikenda biti i za sedam do 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine”, kaže meteorolog.

Izvor: kurir.rs