Sutra je Ivanjdan: Valja se okumiti, a ukoliko želite potomstvo treba da ispoštujete važan običaj

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva.

Sveti Jovan se još zove Igritelj, jer se veruje da se sunce, kada se tog jutra rađa, igra na nebu. Zaštitnik je kumstva i pobratimstva, a kumovao je i Isusu Hristu krsteći ga u reci Jordan, te se na Ivanjdan valja okumiti.

U narodu je vladalo verovanje da se ove noći bude zli duhovi, zato u svakom domu ukućani nisu spavali već su sprovodili obrede. Deca su smišljala razne nestašluke: puštali su stoku iz susedne štale, da ne bi komšija slučajno zaspao postavši plen đavola.

Devojke su od ivanjskog cveća plele vence pa ih bacale u reku. Ako venac plovi daleko – znači, devojka će imati dug život i srećnu sudbinu. Ako se potopi – očekuje je beda i nevolja.

Na istoku Srbije veruje se da se nerotkinje koje žele potomstvo, na Ivanjdan provlače kroz vence od jovanove trave, a onda se kupaju u reci ne bi li voda sprala urok. Veruje se i da ako žele uspešnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

Izvor: espreso.co.rs