Student napravio kućerak od 13 kvadrata i spasio se dugova: Trend malih mobilnih kuća polako se širi Srbijom

|

Amerikanac Džoel Veber sagradio je kuću od 13 kvadrata, i za to mu je bilo potrebno oko 20.000 dolara. Iako je projekat lansirao još pre nekoliko godina, njegova ideja je opet aktuelna u vreme štednje, energetske krize i sve većeg zaduživanja građana.

Kako kaže, uz niske troškove hipoteke i niske račune za komunalne usluge za ovakav vaš dom, moći ćete da živite bez dugova. Ovo se naročito odnosi na studente.

To je bila njegova početna ideja, i tako je uštedeo više od 19.000 dolara na troškovima života na fakultetu. Mladi Amerikanac je iskoristio znanje koje je stekao na univerzitetu da dizajnira planove za svoj dom od 13 kvadratnih metara za koji mu je trebalo godinu dana da izgradi. Iako je prostor mali, Veber je uspeo da uklopi sve što mu je bilo potrebno.

U malu kuću je smestio dva kreveta, prostor za čitanje, klupu koja se može pretvoriti u krevetić, stočić, radni sto i malu ostavu. U kuhinji ima mini-frižider, sudoperu od nerđajućeg čelika, bojler, rernu i šporet koji rade na gas.

Osim toga, pošto je montirana na prikolicu, kuća ima prednost što je mobilna. Budući da studenti u Americi mogu uzeti studentski kredit koji pokriva troškove života i školarine, mnogi od njih ne mogu dugo da se izvuku iz duga.

Komentari na njegovu odluku su uglavnom pozitivni, iako ima i onih koje zanima kako je uklopio struju, i da li je rešenje zaista finansijki isplativo. Međutim, on dodaje da su mu oko same gradnje pomagali prijatelji i rodbina. Tako da su mu stolar i električar ugradili elemente besplatno.

Ovaj trend polako se širi i Srbijom, te je sve više onih koji žele kutak u prirodi ili odvojeno mesto za rad od kuće.

Izvor: telegraf.rs