Strani turisti opleli po Balkancima: Hrana nije za svakoga, porcije male – Jedna navika im posebno para oči

|

Turisti koji dolaze iz Amerike u Evropu, često dožive kulturološki šok kada treba da ispoštuju neka od pravila kao što su izuvanje obuće u gostima ili se neprijatno iznenada kada porcija hrane bude znatno manja od one na koju su navikli u svojoj zemlji.

Amerikanci na internetu često izražavaju utiske o Balkanu, a Hrvatska je za njih zemlja koja je poprilično šokantna, bar ako je suditi po komentarima koje ostavljaju po forumima.

“Hrana u Hrvatskoj je ukusna, ali se mogu pronaći jela koja su itekako čudna. Jela koja se pripremaju od želuca krava i svinja, kobasice od svinjskog mesa nisu za svakoga”, piše Leon. Takođe, ne dopada im se navika Balkanaca da gotovo u svakom trenutku imaju cigaretu u rukama.

“Grozno je koliko ljudi puše. Na svakom koraku može se osetiti dim, a ponekad je naći kafić u kojem se može disati nemoguća misija. Video sam žene koje guraju dečja kolica s cigaretom u ustima”, užasnut je Džon. Amerikance u Hrvatskoj najviše šokiraju javni toaleti koji se plaćaju, kao i “besplatni na kojima zaposleni prodaju toalet papir” te “izvlače novac od turista u nuždi koji nemaju drugu opciju nego da ostave novčanice ako nemaju kovanice”.

Amerikanci su takođe šokirani ponašanjem pojedinih žena koje bez srama odlaze u muške toalete, a neki od njih imali su neugodna iskustva kod prijatelja jer odvod “nije radio”. Isto tako, neobično im je kako Hrvati ne ostavljaju velike napojnice.

“Moj prvi obrok u Zagrebu bili su ćevapčići u malom restoranu s prijateljem iz Hrvatske. Platio sam, ali nisam ostavio veliku napojnicu jer su me upozorili da u Evropi nisu toliko velike kao u Americi. Prijatelj je video novčanicu koju sam ostavio na stolu, zgrabio je i tutnuo mi je u džep uz reči kako je to zaista previše”, napisao je jedan Amerikanac.

Izvor: mondo.rs