Stižu povlastice i za grejanje: Uskoro Uredba koja će mnogima doneti manje račune – Poznati uslovi koje treba ispuniti

|

Vlada Srbije uskoro bi trebalo da usvoji Uredbu o o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti građanima lošeg materijalnog statusa da struju, gas i toplotnu energiju dobiju po povlašćenim cenama.

Da bi ostvarili ovu pomoć domaćinstva sa jednim članom porodice po novoj uredbi trebalo bi da imaju primanja do 18.000 dinara mesečno, umesto dosadašnjih 15.000 dok će se za domaćinstva sa šest i više članova granica od 36.000 dinara povećati na oko 70.000 mesečno. Dobar deo ugroženih su podstanari, a u slučaju da ih gazde nisu prijavile na adresi, neće moći da ostvare ovu pomoć. Svako ko može, trebalo bi da podatke o svom imovinskom stanju podnese Centru za socijalni rad u svom mestu.

Pravo na status energetski ugorženog kupca imaju građani teškog materijalnog ili imovinskog stanja, zatim korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali i osobe koje moraju da budu prikačeni na aparate. Većina tih ljudi, međutim o ovim pogodnostima često nije obaveštena, jer zbog siromaštva nemaju internet, telefone i društvene mreže.

Izvor: blic.rs