Stiže novi talas obilnih pljuskova, jakih grmljavina i grada: Meteorolog najavio kada i koji će delovi zemlje biti pogođeni

|

Srbija je skoro svaki dan na udaru grmljavinskih pljuskova i oluja, a lokalno je bilo poplava i bujica. Vrlo slična situacija očekuje se i u narednom periodu. Iako je u većem delu Srbije ovo prepodneva sunčano, već posle podne atmosfera će se ponovo destabilizovati.

Već od podneva u pojedinim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a kasnije posle podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se širom cele zemlje.

Biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuje se da padne preko 30-40 milimetara kiše po kvadratnom metru, pri čemu bi došlo do poplava i bujica kod manjih tokova ili zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Jaki pljuskovi i padavine biće lokalnog karaktera, tako da će se i njihova količina veoma razlikovati i to na maloj udaljenosti.Tako će na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu pasti kiše koliko u proseku padne za pola meseci ili mesec dana, a svega nekoliko kilometara dalje može da padne vrlo mala količina, pa čak da prođe i bez kapi kiše.

Svi ovi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji.

Slična vremenska situacija očekuje se i tokom vikenda, ali i tokom većeg dela naredne nedelje. Maksimalna temperatura biće danas i tokom vikenda od 23 do 27 stepeni, ali se zbog visoke vlažnosti vazduha očekuje sparno vreme, što će najviše smetati hroničnim bolesnicima.

U prvoj polovini naredne nedelje biće nešto svežije.

S obzirom na to se u narednom periodu očekuje širom Srbije dodatnih 20 do 40 mm kiše, lokalno od 50 do 100 mm, a u zonama najjačih oluja i preko 100 mm, očekuje se rast svih manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima, potocima i u gornjem toku Zapadne i Južne Morave. Opasnost od bujičnih poplava i izlivanja očekuje se i u slivovima Kolubare Jadra, Timoka i drugih manjih i srednjih reka.

U predelima gde ne bude izlivanja reka i drugih tokova, postojaće opasnost od poplava i bujica zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacini sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu. Prema trenutnim prognozama i proračunima, duže stabilizacije vremena nema na vidku.

Izvor: telegraf.rs