Stanodavci traže i do 200 evra za sobu bez kuhinje: “Šta ima da kuvaju, u restoranu ima sve”

|

Poslednjih meseci cene kirije astronomski rastu, a trend povećanja cena će se nastaviti, budući da su prijemni ispiti na fakultetima u toku, što dalje znači da će studentima trebati sobe.

“Na tržištu izdavanja stanova postoji i ponuda iznajmljivanja soba. Trenutno ima nešto manje od 100 takvih oglasa. Uglavnom se izdaju sobe sa jednim krevetom uz zajedničko korišćenje kuhinje i kupatila. U nekim od oglasa postoji informacija da je uz korišćenje sobe moguće korišćenje i zasebnog mini dnevnog boravka”, kaže za “Beograd na Blic”, Jelena Davidović, vođa prodajnog tima jednog oglasnog portala.

Sobe od oko 18 kvadrata iznajmljuju se i za 155 evra, plus troškovi režije, a oni mogu da budu i do 40 evra zimi. Dakle, skoro 200 evra samo za život u jednoj sobi. Sobe koje su trenutno u ponudi su najčešće do 18, 20 kvadrata i većina njih ima pristup kuhinji i kupatilu.

Međutim, veliki broj soba nema kuhinju, a vlasnici i za to imaju rešenje: za manje tiganje, kafu ili čaj stanari mogu da donesu i koriste rešo, a ako žele kuvan obrok, predlog stanodavca je da posete neki od restorana gotovih jela, jer se “više isplati”.

Cene soba se sa kirijom uglavnom kreću od 100 do 200 evra, u zavisnosti od opremljenosti i lokacije. Međutim, neki stanodavci “precene” svoje smeštajne kapacitete, te neretko za sobu na periferiji traže 150 evra mesečno.

Izvor: blic.rs