Šta su po zanimanju srpski političari: Najviše ima ekonomista i pravnika, ali i keramičara, glumaca i sportista

|

Biografije nekih domaćih političara kažu da među njima ima dosta ekonomista, pravnika, novinara, pa i po nekog profesora sporta, muzičara ili scenaristu. Retki su oni čija su inicijalna zanimanja bila usko vezana za posao kojim se danas bave.

Na političkoj sceni Srbije su i pripadnici profesija koje bi malo ko spojio sa političkom delatnošću: glumci, sportisti, novinari, pevač.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je Tehničku školu, građevinski smer, završio u Kragujevcu. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ali je studije prekinuo i zaposlio se. Kasnije je završio Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Dragan Šutanovac je u Beogradu je završio osnovnu školu i Šestu beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odsek hidroenergetike.

Bratislav Gašić je završio je osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kruševcu i smer tehničar za visokogradnju u Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“. Ima diplomu Ekonomskog fakulteta u Nišu. Na pitanje kako komentariše prozivke da je bio keramičar, odgovorio je:

“Keramičar je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar”, rekao je svojevremeno Gašić.

Čedomir Jovanović je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja radio je kao novinar. Dragan Đilas, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, smer vazduhoplovstvo.

Izvor: nova.rs