Srbi se dosetili kako da se greju jeftino: Traže nešto što se nije koristilo decenijama – Majstori imaju pune ruke posla

|

Zbog najavljenih nestašica gasa i struje, mnogi i u zgradama razmišljaju o grejanju na drva ili kaljevu peć, pa dimničari ovih dana imaju pune ruke posla.

Mnogi su ove godine doneli odluku da se greju na drva, a to je stvorilo dodatni posao dimničarima, jer na nekim zgradama odžaci nisu očišćeni decenijama. Povećano interesovanje vlada i za kupovinom šporeta i peći na drva.

Dimničar Predrag Tišma došao je da očisti dimnjak u kući u kojoj su se do sada grejali samo peletom.

„U odnosu na prošlu godinu 40 do 50 odsto je više posla, jer su se ljudi uplašili ove nestašice gasa i struje, pa svako ko ima dimnjak hoće da ga osposobi da može da loži“, kaže Predrag Tišma, dimničar. Dimnjake na kućama čiste svake godine u ovo vreme, ali od početka septembra sve više ih zovu upravnici i stanari zgrada.

„Svi razmišljaju o alternativnim načinima grejanja, da li da koriste ‘smederevce’, kotlove ili kaljeve peći i onda zovu dimničare da bi se očistili dimnjaci koji su zapušteni godinama“, objašnjava Nenad Mitrović, menadžer firme koja čisti dimnjake.

„Onaj ko svake godine loži on svake godine i zove, znači ne može da se koristi dve, tri godine, a ovi što sad prelaze sa gasa, sa struje na čvrsto gorivo, tu su već problemi“, dodaje Tišma.

U novim zgradama su na mesto dimnjaka postavljene ventilacione cevi, pa grejanje na drva tehnički nije izvodljivo. Starije zgrade imaju dimnjake, pa svaki stanar umesto centralnog grejanja može da koristi etažne peći ili „smederevac“, ali je potrebno da očisti deo dimnjaka koji vodi do njegovog stana. Takvo čišćenje košta 12.000 dinara, navode upravnici zgrada. Neki su u međuvremenu dimnjake u stambenim zgradama počeli da koriste i u druge svrhe, pa su se kroz njih provlačile razne instalacije i kablovi.

„Njihova namena je uvek i bila da budu korišćeni za ložišne uređaje, a problem je što ranijih godina to nije bila praksa i sada kada treba da se vrate osnovnoj nameni mi imamo problem šta raditi u toj situaciji“, kaže Mitrović.

Inače, šporeti koštaju minimum 300 evra, dok su peći skuplje. Tu su naravno i troškovi za drva ali i prostor gde će se ogrev skladištiti. Preduslov je da dimnjak bude očišćen. U centru Beograda mnogi nisu čišćeni decenijama, neki su i srušeni.

„E onda tu nastaje problem, jer ti dimnjaci nisu 15, 20 godina čišćeni, urušeni su, pa onda ne može samo obično čišćenje nego i probijanje dimnjaka, štemovanje“, objašnjava Dejan Srbinovaski, dimničar.

Dimničari u toku dana ne uspevaju da stignu svuda gde su planirali, a imaju i 15, 20 intervencija po ekipi. Povećano je interesovanje i za kupovinu šporeta i peći, kažu su u radnjama. Inače, metar drva je od 8.000 do 12.000, a računi za struju su veći za oko 200 dinara.

Izvor: alo.rs