Spava se na slamarici, jedu proja i sarma: Seoski turizam cveta na Rudniku, Biljani pune ruke posla tokom čitave godine (FOTO)

|

Seoski turizam u Srbiji nikad nije bilo razvijeniji, a meštani na planini Rudnik su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom i to još pre dve decenije, dok čak ni korona nije “poterala” mnoge u ruralna područja.

Mnogi putnici namernici, koji su željni mira i tišine, pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva – Čuvarkuća. Pokazalo se da tokom letnje sezone gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama kao što su brvnare, koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

– Ljudi najviše vole da osete domaću atmosferu, pa nam je u planu da, kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu za goste. Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti”, ispričala je vlasnica imanja, Biljana Milosavljević.

Iako se letnja sezona polako približava kraju, za Biljanu nema odmora, jer samo što je ispratila jedne goste, odmah pristižu novi. Biljana je domaćica koja je nadaleko poznata po spremanju odlične domaće hrane.

– Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala, kao ambasador ovog kraja se uvek trudim da rudničko takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare neizostavna je na našoj trpezi, mlečni proizvodi, sarme, gibanica, pasulj, proja ali i jagnjeće i praseće pečenje.

– Kada je reč o slatkim poslasticama, uvek je prisutna šneara , ali i torte kao što je Gabon za koju imam poseban recept i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više”, rekla je Biljana.

Njihovo dvorište je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše, te s pravom nosi taj epitet, jer ga Biljana uređuje sa posebnom pažnjom, dodavajući mu uvek neke novine.

Ruža vetrova,staze zdravlja, mnogo planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom, borova i hrastova šuma, ali i tradicionalna srpska hrana, sve je uklopljeno u bogatu turističku ponudu onih koji su poput Čuvarkuće iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju i učinili sebe vidljivim na turističkoj mapi Srbije.

Izvor: rina.rs