Skočile cene venčanja, gosti u problemu: Ovo je minimum koji treba staviti u kovertu da bi mladenci “pokrili” svadbu

|

Venčanje je postalo prilično veliki trošak kako za mladence, tako i za goste. Cene venčanja u 2023. godini su oko 30 odsto veće u odnosu na prošlu godinu, rekao je predsednik “Ivent Industrije Srbije” Boško Bubanja i dodao da čak ni organizatori ne mogu da garantuju cenu koja se u startu ugovorom definiše.

Kako Bubanja objašnjava, već postoji jedan član u zakonu koji dozvoljava restoranu da koriguje cenu svadbe od 10 do 15 odsto. U odnosu na ostale gradove u Srbiji, Beograd prednjači sa cenama.

“Beograd prednjači sa cenama, kreće se po osobi od 50-150 evra. Srednji restorani kreću od 50, naravno ima jeftinijih gde je cena otprilike 5 evra, ali ispod te se ne može naći u prestonici. Po Srbiji se može to još negde naći, cena je otprilike 28 do 30 evra ali hajde da kažemo da je negde 50 pa plus, za Beograd”, istakao je Bubanja.

Za iznajmljivanje venčanice i odela za mladoženju treba izdvojiti minimum 400 evra, za muziku najmanje 1.500 evra, torta košta 300 evra, matičar koko 150 evra (tačnije 16.000 dinara), a crkveno venčanje iznosi do 200 evra.

Treba imati u vidu i ostale troškove, poput restorana, dekoracija, fotografa i tako dalje.

“Svadba od 100 ljudi, kada se sve uzme u obzir biderbajer, venčanica, odelo, cipele, burme, pozivnice, kićanke, restoran, bend, torta i ostalo… Računajte da to košta sigurno 10.000 evra”, procenjuje Bubanja.

Sa porastom svih troškova koji nameće venčanje, raste i minimum koji bi gosti trebalo da ispoštuju kada je reč o poklonima.

“Ono što tu moramo da istaknemo je da i gosti koji dolaze na svadbu moraju sada više da povedu računa kako dolaze na svadbu. Ne može se više ići na svadbu sa 50 evra po osobi, nego to mora malo više. Onda ako imamo 100 gostiju i svako ponese 100 evra za poklon, pokrili smo svadbu. Roditelji će tu malo pojačati i mladencima će ostati za neko lepo putovanje posle svadbe”, poručio je Bubanja.

Izvor: mondo.rs