Siniša Mali rešio sve nedoumice oko pomoći od 100 evra: Da li važi stari namenski račun, koja je starosna granica – sve na jednom mestu

|

Isplata državne pomoći mladima u iznosu od 100 evra privukla je veliku pažnju javnosti, ali i izazvala mnoge nedoumice oko prijavljivanja, pa je ministar finansija Siniša Mali u okviru rubrike “Pitajte ministra finansija” na Instagramu odgovarao na pitanja zainteresovanih.

Ono što je mnoge ovih dana zanimalo svakako je i precizan podatak o tome kolika je starosna granica koja je uslov za isplatu pomoći.

“Da li će isplatu dobiti svi ‘sa navršenom’ 30. godinom života ili ‘do navršene’ 30?”, postavio je pitanje jedan od korisnika Instagrama.

Ministar Mali na to je odgovorio da će pravo na 100 evra novčane pomoći imati mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina, na dan stupanja na snagu zakona koji reguliše ovo pitanje, a koji će se naredne nedelje naći na sednici Narodne Skupštine.

Jedno od pitanja je glasilo “Da li je potrebna naknadna prijava ako smo već bili u registru prethodnih isplata?”.
“Jeste, potrebna je!”, odgovorio je kratko Mali.

Na pitanje da li je potrebno da se za 100 evra prijavi i neko ko prima porodičnu penziju, ministar je poručio: “Da, potrebno je da se svi prijave sem primaoca novčane socijalne pomoći i lica u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija”, odgovorio je ministar.

Drugi pak korisnik pitao je da li je za isplatu potreban nov račun ili u tu namenu važi stari namenski račun koji je otvoren prilikom isplate prethodne novčane pomoći od 20 evra.

“Ne važi stari namenski račun, ukoliko nemate svoj, odaberite banku u kojoj želite da vam izvršimo isplatu i mi ćemo vam otvoriti račun”, odgovor je ministra finansija.

Inače, adresa za prijavljivanje biće ista kao i prethodnih puta kada su se građani prijavljivali za novčanu pomoć od države – idp.trezor.gov.rs.

Izvor: alo.rs