Siniša Mali: Odluka je usvojena – Od 1. aprila kreće plaćena praksa za najbolje studente

|

Studenti završnih godina fakulteta od 1. aprila imaće plaćenu praksu u javnim službama, preduzećima i ministarstvima, a u narednih sedam dana univerziteti bi trebalo da sastave spisak najboljih studenata koji se za tu praksu kvalifikuju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je ministar naglasio, odluka o besplatnim praksama usvojena je prošle nedelje na sednici Vlade Srbije, kao jedan od šest zahteva, koji će, kaže, studentima biti ispunjen.

Ministar je podsetio da je u tom programu prošle i pretprošle godine učestovalo 17.500 mladih i oko 10.500 preduzeća. Država subvencioniše deo plate, odnosno donira 22.000 dinara za učenike koji su završili srednje školu i 26.000 za one koji su završili fakultet, dok poslodavac daje ostatak.

Mali je istakao da se treći zahtev odnosi na stipendiranje studenata koji su finansijski ugroženi, te najavio da će od 1. januara sledeće godine biti osnovan poseban fond za finansiranje socijalno ugroženih studenata.

Takođe, razmatraće se mogućnost da se od sledeće godine iz budžeta finansiraju studenti na master studijama strukovnih akademija, što do sada, nije bio slučaj. Takvom vrstom pomoći treba da budu obuhvaćeni i studenti na master studijama koji su socijalno ugroženi ili potiču iz osetljivih grupa.

Ministar je najavio da je među budućim projektima i studentska kartica, koju će studenti dobijati zajedno sa indeksom od sledeće godine. Kartica će obezbediti razne popuste, a Mali dodaje da će se sledeće nedelje formirati radna grupa Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija i kabineta predsednice vlade, te predstavnika studenata.

“Na pravi način pokazujemo koliko nam je stalo da pomognemo studentskim organizacijama. Dogovorili smo šest stvari, spremni smo da slušamo i realizujemo projekte. Ministarstvo finansija je prošle godine zaposlilo osmoro mladih sa Ekonomskog fakulteta, a ove godine hoćemo 10 studenata i sa Ekonomskog, Pravnog i drugih fakulteta”, poručio je Mali na kraju.

Izvor: alo.rs