RHMZ upozorenje na jake mrazeve, preti -15, vreme opasno: Povećanje snežnog pokrivača u ovim delovima Srbije

|

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za područje Srbije na jak jutarnji mraz, od 11. do 13. marta.

– Od petka do kraja nedelje, na području Srbije očekuje se umeren, lokalno i jak jutarnji mraz. Najniža temperatura u većini nižih predela od -10 do -5 stepeni, za dane vikenda ponegde i niža, a na planinama i ispod -15 stepeni Celzijusa.

Kako sopštava RHMZ, slablјenje jutarnjih mrazeva i osetni porast dnevnih temperatura očekuje se početkom naredne nedelje.

U toku prepodneva u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji oblačno sa snegom uz dalјe povećanje visine snežnog pokrivača, naročito na planinama, gde se očekuje od 5 do 10 cm novog snega.

– Posle podne slablјenje intenziteta padavina. U ostalim krajevima promenlјivo oblačno uz smenu sunčanih intervala i kratkotrajne kiše ili snega. Na severu Vojvodine pretežno sunčano – navedeno je.

U Srbiji je danas vreme potencijalno opasno i veoma opasno, sa žutim i narandžastim meteo alarmima širom zemlje.

Biće opasno u Bačkoj, Banatu, Sremu, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Prognozirane opasne vremenske pojave znače da su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Potencijalno opasno može biti u Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj Srbiji i jugositočnoj Srbiji. To znači da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima.

Izvor: telegraf.rs