Provokacija ili slučajnost? Mnogi smatraju da simbol na Dinovom odelu ima veze sa ratom – Ovo je zapravo istina

|

Bosanskohercegovački kantautor, muzičar i muzički producent Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, održao je četiri koncerta u beogradskoj Areni. O nastupima se i dalje priča, ali se na društvenim mrežama povela polemika i o detalju koji je Merlin poneo na svom odelu.

U prvi mah su mnogi pomislili da je u pitanju ljiljan, simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi, povezuju ga i sa nadom i verom, takođe označava i nezavisnu nezavisnu BiH, a mnogi su odmah počeli da se pitaju na mrežama da li je ovo slučajnost, ili pak provokacija, ako se uzme u obzir Merlinova prošlost i stavovi.

Istina je potpuno drugačija, a cvet koji nosi Merlin na odelu u Areni je zapravo orhideja i deo je poslednje kolekcije modnog brenda Alexander McQueen.

Bosanski ljiljan ili zlatni ljiljan kao simbol u Bosni i Hercegovini počeo se koristiti u srednjem veku. Prisutan je na novcu, pečatima, zastavama, grbovima plemićkih dinastija, raznim ukrasnim predmetima itd. Naročito je postao popularan kada je Bosnom vladao kralj Tvrtko I Kotromanić. Dinastija Kotromanića uzela je bosanski ljiljan kao simbol, najčešće nazvan zlatni ljiljan.

Izvor: alo.rs