Predsednik Vučić: Hrane u Srbiji će biti dovoljno, veći problem će biti obezbeđivanje energenata – Nemamo više uree

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je boravio u jednodnevnoj poseti Brčkoj. Tom prilikom izjavio je da će Srbija imati dovoljno hrane za svoje stanovništvo, ali i da će obezbeđivanje energenata biti veći problem.

„Hrane ćemo imati dovoljno, ali mora mnogo toga da se uradi da bi to bilo tako“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Grčkoj pošto je prisustvovao svečanom početku izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u lučkom gradu Aleksandrupolisu.

Takođe, predsednik Srbije je naveo da je potrebno obezbediti dovoljne količine mineralnog đubriva za predsetvu, kao i azotnog đubriva ili uree za prihranu.

„Mi je nememo više, a i cena uree je zato porasla. Zato sam razgovarao juče sa iranskim predsednikom o tome kako bi se sklopio ugovor o barter aranžmanu koji bi podrazumevao da Iran Srbiji isporučuje đubrivo urea, a Srbija toj zemlji isporučuje pšenicu ili kukuruz“, rekao je on i objasnio da bi na taj način uspeli da obezbedimo dovoljno đubriva i za sve druge ratarske kulture.

Prema Vučićevim rečima, pored hrane kjučni problem u Srbiji je obezbeđivanje energenata, ali problem predstavlja i inflacija i nemogućnost izlaska na finansijska tržišta.

“Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite ne nova zaduženja, nego zamenske kredite. Nemoguće, jer keš postaje resurs. Dobro je zato što Srbija nema visoku stopu javnog duga u odsnosu na BDP, a na današnji dan je to 58,1 odsto”, objasnio je predsednik Vučić.

Izvor: nova.rs