Poznati čips se povlači sa tržišta: Dve devojke završile u bolnici – Uvedena drastična mera

|

U čipsu “Hot Chip Challenge” u Nemačkoj pronađeni su jako fluktuirajući, a ponekad i ekstremno visoki nivoi kapsaicina, materije iz ljutih papričica. Konzumacija može dovesti do zdravstvenih tegoba kao što je iritacija kože i sluznice, mučnina i povraćanje ili problemi sa disanjem.

Povlače se proizvodi s rokom trajanja 13. jula 2024, 28. jula 2024, 8. decembra 2024, 10. decembra 2024, 31. decembra 2024. i 5. januara 2025. u nemačkim saveznim zemljama Hessen, Baden-Württemberg,Bavarska, Falačko-Porajnje, Severna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Drastična mera u Nemačkoj je pokrenuta kad su dve tinejdžerke hospitalizovane nakon što su konzumirale čips tokom TikTok izazova. U SAD-u je 14-ogodišnjak preminuo nakon konzumacije istog čipsa.

Na TikToku i Instagramu mnoga deca i mladi uključuju se u ovaj “test hrabrosti” u kojem jedu čips “Hot Chip Challenge”, piše Feniks Magazin.

Čips se prodaje u kutiji koja podseća na kovčeg. Kada ga jedete, pišu neki nemački mediji, ruke morate zaštititi gumenim rukavicama. Svako ko želi da kupi izuzetno ljuti čips mora da ima najmanje 18 godina.

Savezni institut za procenu rizika (BfR) upozorio je na ove testove hrabrosti već u septembru.

“U nekim slučajevima konzumacija je već dovela do hitnih medicinskih poziva”, pisalo je ranije u saopštenju BfR-a u vezi s “Hot Chip Challengeom”.

Izvor: mondo.rs