Potrošači se pitaju jel to struja opet poskupela: Stižu im uvećani računi – Evo o čemu se radi

|

Računi umanjeni i do 30 odsto za smanjenu potrošnju električne energije važili su od oktobra 2022. do kraja marta 2023. godine.

Ljudi koji su se proteklih dana javljali redakciji „Politike” da pitaju da li je to možda u međuvremenu ponovo poskupela struja budući da su im računi nešto veći, prevideli su činjenicu da popusta za štednju električne energije više nema. U uredbi vlade navedeno je da će popusti za uštedu električne energije važiti od oktobra 2022. do kraja marta 2023. godine.

Zaključkom vlade bilo je predviđeno da domaćinstva koja uštede struju u odnosu na isti mesec prošle godine više od pet do 20 odsto dobiju popust 15 odsto. Ukolliko ušteda kilovata bude veća od 20 do 30 odsto, građanima su računi bili umanjeni 20 odsto. A u slučaju da je ušteda bila veća od 30 odsto, popust je bio 30 procenata. Popust se nije obračunavao potrošačima koji u to vreme nisu imali potrošnju, poput vikendica.

Čitaoci koji su se raspitivali šta je po sredi, na odgovor da je popust istekao, kažu da je ipak trebalo da ih neko podseti na to, jer većina ili je zaboravila da to nije trajno, ili nije ni znala da je sve oročeno dok ne prođe grejna sezona. A osim toga, kažu da je zbog trenutnih vremenskih uslova koji idu od vrlo hladnog vremena do pretoplog potrebno da uključuju klima-uređaje ili da se ogreju ili da se rashlade pa će i tu biti ponovo veća potrošnja, a samim tim i veći računi. Bilo kako bilo, sva utrošena električna energija sada se naplaćuje bez bilo kakvih olakšica i popusta.

Izvor: politika.rs