Pored toga što je registracija poskupela do 3.000 dinara, neki tehnički pregledi su počeli da naplaćuju i ovo

|

Ne samo što je registracija automobila ove godine poskupela od 700 do 3.000 dinara u zavisnosti od godišta vozila, snage motora i kubikaže jer su polise osiguranja skočile u proseku za 14 odsto već su i pojedini tehnički pregledi vozačima počeli dodatno da naplaćuju i do 3.000 dinara za pripremu i popunjavanje dokumentacije za registraciju vozila, i to nazvali administrativnom taksom kako bi povećali svoje prihode.

Ovo tvrdi Darko Nikolić, predsednik Udruženja tehničkih pregleda i prodavaca obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, koji kaže da se sada tehnički pregledi u Srbiji susreću s problemima.

– Provizija od polise osiguranja je iznosila od 15 do 20 odsto do pre pet godina, što je bio minimum da bi se platio zaposleni. Ta provizija je smanjena na pet odsto, a od toga je nemoguće platiti zaposlene i poslovni prostor. Takođe, problemi s kojima se susreću tehnički pregledi i prodavci polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti nastaju zbog učestalih gašenja pristupnih šifara pod kojim prodavci polisa posluju, povezani u jedinstveni sistem prodaje polisa od auto-osiguranja.

Dešava se da nemaju pristup sistemu za prodaju polisa, što dodatno implicira i probleme s krajnjim korisnicima usluga, to jest potrošačima, jer su dovedeni u zabludu – kaže Nikolić.

Dodaje i da se u proteklom periodu dešavalo da vozači dovezu vozila na tehnički pregled i ne mogu sve da završe u istom danu ili na istom mestu zbog nemogućnosti da im se izda polisa osiguranja po izboru.

– U nekim situacijama, primera radi, kada zastupaju samo jednu osiguravajuću kuću, ne može da se završi polisa uopšte. Ovakvo postupanje predstavlja narušavanje slobode tržišta i protivno je pozitivnim propisima o zaštiti konkurencije, prema našem mišljenju.

Zbog toga se pojedini tehnički pregledi gase jer im se ne isplati da rade, dok se dešava i da neki dodatno naplaćuju administrativne troškove u iznosu od 2.000 do 3.000 dinara, što, naravno, ne bi trebalo da rade, ali nemaju drugog izbora. Ti troškovi podrazumevaju pripremu i popunjavanje dokumentacije za registraciju vozila. Iako ova pojava još nije učestala, činjenica je da neki pribegavaju tome, pogotovo u manjim sredinama.

Izvor: kurir.rs