Ovo su 5 najplaćenijih poslova u Srbiji: Rast plata uticao da je jedno ubedljivo na vrhu

|

U Srbiji je prosečna neto plata za jul mesec bila 73.114 dinara, dok su zabeležena najveća mesečna primanja, duplo veća od prosečnih, upravo u IT sektoru, kao i sektorima vazdušnog saobraćaja, naučnog istraživanja i razvoja, eksploatacije nafte i gasa.

U javnom sektoru su u državnim preduzećima najveće plate, a njihova prosečna zarada za jul mesec je 76.123 dinara. Kako stvari stoje, najisplativije je raditi u IT industriji i u vazdušnom saobraćaju, jer plate koje primaju ovi zaposleni su mnogo iznad proseka.

Kada razmišljamo o budućem zanimanju, svakako je mesečna zarada jedan od bitnijih faktora. Ono što je za sada sigurno, jeste da su programeri godinama na samom vrhu liste,zbog visine mesečnih zarada.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, programeri su u julu zarađivali čak do 242.333 dinara, što je oko 2.000 evra, što je trenutno za Srbiju najveća prosečna zarada. Kada uporedimo njihovu trenutnu zaradu, sa zaradom iz istog perioda prošle godine, vidimo da im je zarada ove godine veća za 36,5 odsto.

Zaposleni u vazdušnom saobraćaju, piloti, prema podacima RZS-a zauzimaju drugo mesto na listi najplaćenijih zanimanja. Godinu dana ranije oni su bili prvi na ovoj listi, međutim nadmašili su ih programeti. Prema podacima njihova plata u julu iznosila je 183.609 dinara, što je oko 1.500 evra, u odnosu na prošlu godinu njihova zarada porasla je oko 17 odsto.

Zaposleni u oblasti naučnog istraživanja zauzeli su treće mesto na listi i prema zvaničnim podacima njihova prosečna plata iznosi 151.629 dinara, što je oko 1.300 evra. U odnosu na prethodni period zarada im je porasla za 16,4 odsto.

Oni koji su zauzeli četvrto mesto na listi su upravo zaposleni u eksploataciji sirove nafte, te je njihova prosečna zarada u julu iznosila 144.199 dinara. Kada uporedimo sa istim periodom prošle godine zarada im je porasla za 4,9 odsto.

Poslednji najplaćeniji na ovoj listi, peti po redu, su zaposleni u proizvodnji koksa i derivata nafte. Njihova prosečna zarada u julu iznosila 128.536 dinara, a rast zarade u odnosu na isti period prošle godine iznosi 4,9 odsto.

Evo zvanične liste pet najplaćenih zanimanja:

1.Računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti – 242.333 dinara
2. Vazdušni saobraćaj – 183.609 dinara
3. Naučno istraživanje i razvoj – 151.629
4. Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa – 144.199 dinara
5. Proizvodnja koksa i derivata nafte – 128.536 dinara

Najnoviji podaci sa srpskog IT tržišta govore da su plate nastavile da rastu i prosečna trenutno iznosi čak 1.600 evra. Zanimljiva je informacija da 10 odsto zaposlenih u IT sektoru zarađuje i preko 3.000 evra.

Pored zaista visokih plata, zabeležen je trend na domaćem IT tržištu, i to da je svaki četvrti IT stručnjak u Srbiji, pored poznavanja samih tehnologija, završio samo srednju školu.

Svi ovi podaci dobijeni su istraživanjem “Puls Srpske IT zajednice” koju su zajedno sproveli sajt za zapošljavanje HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi, gde su učestvovali 1.328 profesionalaca i početnika iz Srbije.

Izvor: blic.rs