Osvanuo sraman tekst engleskog “Gardijana” o Đokoviću: “Molimo vas da ga ne zovete najboljim ikada”

|

I dok je velika većina širom sveta shvatila i priznala da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena, neki se i dalje opiru tome. Sakupio je više Grend slemova od Rafaela Nadala, dominira u svim ostalim kategorijama, ali mu mnogi i dalje traže začkoljice.

Pored sjajnog teksta koji se pojavio na “Grend slem magazinu” na kojem su ućutkani svi kritičari, pojavio i jedan pomalo bizaran na engleskom “Gardijanu”, a čiji je autor Ben Brambl, koji je zbog toga dobio lavinu kritika na društvenim mrežama.

Tekst je naslovljen “Novakova 23. Grend slem titula je rekord – ali nemojte molim vas da ga zovete GOAT-om”, što je samo po sebi problematično.

“Sada kada je Novak Đoković osvojio svoj 23. Grend slem turnir (i kada je mala verovatnoća da će se Nadal sa tim izjednačiti), mnogi govore da je Novak Đoković najbolji svih vremena. Ali mnogi takođe odbijaju to da kažu. Federer je takođe sjajan. Da li brojevi mogu da lažu? Mogu!”, započinje Brambl, pa nastavlja:

“Pretpostavite da je neki teniser visok tri metra. Svaki put kada servira, imaće as. Nikada neće izgubiti servis gem. Osvojiće 30 Grend slemova. Da li je on GOAT? Ne. Ideja je luda”, piše on.

Ben Brambl je čak povezao Novakov uspeh i sa eventualnom pojavom Trećeg svetskog rata?!

“Pretpostavite da se u narednim godinama desi još jedan svetski rat i da mnogi mladi odu u njega. Grend slemovi će se igrati, a neko će uzeti 30. Da li je taj neko najveći? Naravno da nije”, stoji u njegovom članku koji je pobrao sve same negativne komentare.

Britanski novinar smatra da odgovor nije prost i jednostavan.

“Ako postoji ikakav smisao, odgovor se ne može dati time što će se Grend slemovi uludo sabirati. Morate da uzmete druge stvari kao faktor – ko je igrao u to vreme, kao i fizičke prednosti. Đoković je od 2019. godine osvojio osam Grend slemova, Federer je tada bio prestar i nije igrao najbolje, a nije bilo ni konkurencije. Nije da se tih osam slemova ne računa, ali vrede manje – nova je bizarna tvrdnja, a sve se samo nadovezuje:

“Hajde da pričamo o fizičkim prednostima. Novak nije tri metra visok, ali je ekstremno brz i fleksibilan. Kako kažu, kao da je od gume. A to je velika prednost. Daje mu šansu da produži poene. Ali te njegove prednosti smanjuju njegovu veličinu. Možete reći i da Novak ima bolji skor u odnosu na Federera, ali to nije relevantno zato što su dostigli vrhunac u drugim periodima”, piše autor sramnog teksta.

Zatim je objasnio koga smatra za najboljeg svih vremena.

“Mislim da GOAT u svakom smislu mora da konstantno pobeđuje svoje protivnike kada je na vrhuncu na različitim podlogama. Karakteristika velike trojke je ta što su mogli da su mogli da igraju važne poene i da ostanu jaki. Na kraju krajeva, najvažnija je mentalna snaga. A nije jasno ko je tu najbolji od njih trojice. Zabavno je “svađati” se oko toga.

Iz svega je izvukao sledeći zaključak:

“Možemo da govorimo ko ima najbolji ritern svih vremena, ko je najbolji server, ko je najtalentovaniji, ima najlepši dropšot. Sve to su dobra pitanja. Ako Karlos Alkaraz osvoji 30 Grend slemova kada su ostali na vrhuncu snage, onda možemo da kažemo da je on najbolji. Ali ne moramo to da kažemo za Novaka kada je uzeo svoj 23. Grend slem”, zaključuje ovaj novinar.

Izvor: telegraf.rs