Ana je negovateljica starih u Nemačkoj – Ovako opisuje prosečan radni dan: Posao definitivno nije za svakoga

|

Već neko vreme priča se o dobrim platama koje mogu da se zarade u Nemačkoj tako što ćete čuvati decu ili praviti društvo starijim osobama. Ana iz Poljske kao negovateljica radi već 15 godina, a za portal TheWorkGermany opisala je kako izgleda njen prosečan dan.

Ana inače odlično govori nemački i dobar je poznavalac nemačke kuhinje, što je svakako bila prednost pri dobijanju posla. Osim toga, nije dugo odvojena od svojih najmilijih – često posećuje porodicu pošto živi blizu poljsko-nemačke granice.

“Kao negovateljica starih, moj radni dan obično počinje rano ujutru. Obično dolazim oko 8 ujutro da vidim kako se pacijent oseća i da li ima hitne potrebe. Zatim im pomažem da ustanu iz kreveta, da se obuku i obave svoju jutarnju rutinu, koja može uključivati pranje zuba, kupanje ili doterivanje”, započinje Ana i dodaje:

“Tokom celog dana, ja sam odgovorna za bezbednost, udobnost i dobrobit svojih štićenika. To uključuje pomoć pri kretanju, hranjenju i upravljanju lekovima. U zavisnosti od njihovog stanja i nivoa nezavisnosti, možda će mi trebati pomoć u aktivnostima kao što su hodanje, prebacivanje iz kreveta u invalidska kolica ili pružanje podrške tokom vežbi fizikalne terapije”, kaže negovateljica.

Osim fizičke pomoći, svojim klijentima pružam i emocionalnu podršku. Mnoge starije osobe mogu se osećati usamljeno ili izolovano, a meni je prioritet uključivanje u razgovor i druženje. Ponekad mogu pomoći u zadacima kao što su plaćanje računa, kupovina namirnica ili dogovaranje sastanaka.

U ovom poslu od suštinskog je značaja da vodite tačnu evidenciju o stanju i napretku štićenika. Ovo uključuje praćenje vitalnih znakova, rasporeda lekova i bilo kakve promene u ponašanju ili simptomima. Takođe moram redovno da komuniciram sa članovima porodice ili zdravstvenim radnicima kako bih osigurala da je briga o štićeniku koordinisana i efikasna.

Moj radni dan se obično završava kasno popodne ili rano uveče, ali ostajem na raspolaganju za hitne slučajeve. Sve u svemu, biti negovateljica starijih osoba je izazovna profesija koja zahteva veliku dozu saosećanja, strpljenja i obraćanje pažnje na detalje.“

Ipak, Ana kaže da je ovaj posao negovatelja nije za svakoga i da može biti i te kako izazovan.

„Posao negovatelja je posao za pojedince koji su saosećajni, strpljivi i posvećeni pružanju nege i podrške starijim odraslim osobama. Za to su potrebni pojedinci koji su voljni da rade sa starijim osobama, od kojih neki mogu imati fizička ili kognitivna oštećenja i potrebna im je pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

Izvor: nova.rs