Omogućiće se točenje goriva u kanistere: Razmatraju se rešenja, predlažu bonovi – Konačna odluka uskoro

|

Do srede bi trebalo da se donese odluka o pomoći poljoprivrednicima i da se registrovanim gazdinstvima omogući točenje goriva u kanistere, a da se u isto vreme onemogući šverc. Ovo je u ponedeljak najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uredba Vlade, kojom je predviđena subvencionisana cena dizela od 179 dinara za poljoprivrednike, koji mogu da toče samo u pogonske rezervoare svojih mašina u praksi je dovela do velikih problema. Stanica Naftne industrije Srbije nema u svakom mestu, a proizvođači jeftiniji dizel mogu da toče samo u rezervoare mašina, a ne u kanistere ili cisterne. To znači da treba da prevale desetine kilometara i da utroše mnogo vremena da bi stigli do pumpe na kojoj mogu da sipaju gorivo, što je apsolutno neisplativo.

Vučić je istakao da se razmatraju mogućnosti, kako, do koje količine i za kolike površine obradive zemlje da se omogući registrovanim gazdinstvima da toče u kanistere, jer država hoće da im pomogne. Agroekonomista Milan Prostran mišljenja je da bi problem mogao da se reši izdavanjem bonova za gorivo, da se količina odredi na osnovu površine koju proizvođač obrađuje, i da onda inspekcija to kontroliše.

Iz Asocijaciji poljoprivrednika Vojvodine poručuju da Srbija nije kao zemlje u regionu uvela poljoprivredni dizel, a da bi odlaskom na pumpe sa poljoprivrednim mašinama utrošili mnogo vremena.

“Ne mogu ja dva puta dnevno da idem da sipam gorivo, treba i da se radi – kaže Miroslav Kiš, predsednik ove asocijacije, i dodaje:

“Taj ko je to smislio ne zna kako funkcioniše rad sa poljoprivrednim mašinama. Samo nam prave dodatni posao i pored toga šta sve imamo da radimo. Uz to bismo još i trošili gorivo dok dođemo do pumpe i dok se vratimo. Država treba da shvati da je poljoprivreda naša zajednička proizvodnja, a ne samo kada treba da nam zabrane izvoz ili da daju povlastice strancima. Uz to, nisu nam isplatili ni prošlogodišnje subvencije”, rekao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš.

Izvor: alo.rs