Olujni oblaci iz Hrvatske kreću prema Srbiji: Nevreme počinje za 2 sata – Sklonite se od reka

|

Olujni oblaci koji se sada nalaze u Hrvatskoj kreću se ka Srbiji u narednim satima će velike količine padavina pogoditi našu zemlju. U Hrvatskoj je na snazi crveno upozorenje zbog bure, a evo šta očekuje Srbiju.

Danas posle podne, uveče i tokom noći ka ponedeljku kiša, pljuskovi s grmljavinom i lokalna pojava grada, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i jak i olujni vetar. U delovima Banata, centralne, istočne i južne Srbije očekuje se od 40 do 80 mm, lokalno i oko 100 mm kiše, što je mesečna količina padavina.

Posle podne i uveče na širem području Beograda, naročito u istočnim i južnim oblastima, očekuje od 20 do 40 mm kiše.

Na Kolubari i Jadru sa pritokama, Limu, na gornjem toku Zapadne Morave, Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku tokom 24/25. septembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja, upozoravaju iz RHMZ.

Zbog opasnosti od izlivanja reka, ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upozorilo je građane da se sklone od rizičnih područja.

„Imajući u vidu predstojeće nevreme, pripadnici rečne policije upozoravaju učesnike rečnog saobraćaja da se sklone sa reka. Bezbednost na prvom mestu“, stoji u apelu MUP na Instagramu.

Zbog oluje koja je juče popodne pogodila Šid i okolinu oko 11.000 potrošača je ostalo bez struje na tom prostoru, saopštio je EMS.

Sektor za vanredne situacije MUP prosledio je nadležnim štabovima za naredne situacije upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi i imovine, saopšteno je iz MUP-a.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekao je da ćemo od utorka do kraja nedelje uživati u prijatnim jesenjim danima, kada će maksimalna temperatura biti između 23 i 27 stepeni.

Izvor: nova.rs