“Odakle ovo kod nas uopšte i da li je opasan?” Beograđanin uslikao vodozemca ispred zgrade – Prizor koji se retko viđa

|

Beograđanin je ispred zgrade u naselju Cvetanova ćuprija fotografisao neobičnu životinju za koju nije znao šta je i da li je opasna, pa se na društvenim mrežama raspitao o čemu se radi.

Na Instagram stranici moj_beo_grad_ pojavio se njegov video zapis, a ubrzo je od ljudi stigao odgovor i objašnjenje o kojoj životinjici je reč.

“Uočena životinja ispred zgrade Cvetanova ćuprija. Da li neko ima informacije o ovoj životinjici i da li je opasno? I odakle ovo kod nas uopšte?”, piše u objavi autora.

Drugi korisnik je pak odgovorio da je to daždevnjak.

“Neće daždevnjak nikome nauditi, oni su vodozemci. Uvek žive u blizini vode, osim, naravno, ako neko nije imao kao kućnog ljubimca”, objasnio je on.

Inače, daždevnjak je rod repatih vodozemaca koji obuhvata šest vrsta. Naziv daždevnjak potiče od staroslovenske reči dažd što znači kiša. Areal roda prostire se u srednjoj i južnoj Evropi, zapadnoj Aziji i severnoj Africi. Najpoznatija vrsta je šareni daždevnjak.

Prema narodnom predanju, daždevnjak može da proizvede toliko glasan zvuk da od njega može da se ogluvi. Takođe, veruje se da će dete kome daždevnjak pređe preko ruke imati lep rukopis.

Izvor: espreso.co.rs