Objavljena detaljna prognoza za 1. i 2. maj: Posle lokalnih pljuskova za vikend, evo kakvo nas vreme očekuje za praznik rada

|

Nakon dužeg perioda hladnog i promenljivog vremena, pred nama je vreme nalik prolećnom, a takvo vreme očekuje se i tokom predstojećih praznika.

Petak će doneti sunčan dan i maksimalne temperature i do 20 stepeni. I današnje jutro je kao i prethodno donelo mraz, uglavnom u južnim, centralnim, jugoistočnim i zapadnim predelima Srbije, uz temperature ispod 0 stepeni.

U noći između petka i subote na severu i na zapadu Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Od vikenda se očekuju i temperature u skladu sa kalendarom.

Vremenske prilike za vikend

U većem delu Srbije očekuje se promenljivo oblačno vreme, nedge sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u severnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, a u nedelju i na jugu i jugoiostoku Srbije. Na severoistoku i istoku Srbije, kao i u većem delu centralne Srbije biće uglavnom suvo.

Jutarnja temperatura biće kretaće se od 4 na jugu do 12 stepeni na severu Srbije, u Beogradu oko 10 stepeni a maksimalna dnevna biće u subotu od 17 do 21 stepen. U nedelju od 19 do 23 stepeni u Beogradu do 22 stepena.

U nedelju krajem dana i tokom večeri uslediće razvedravanje. U noći između nedelje i ponedeljka u većem delu Srbije biće vedro, ali i prhladno, pa će biti neophodna i toplija garderoba, jer će mnogi noć provesti na otovorenom i u prirodi.

Minimalna jutarnja temperatura vazduha biće od 4 do 10 stepeni. U dolinama i kotlinama pred jutro se očekuje i magla.

Prvi maj

U ponedeljak će na severu Srbije i u Beogradu biti sunčano, a u ostalim delovima zemlje umereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima i u većini predela suvo. Lokalni pljusak sa grmljavinom očekuje se samo ponegde u planinskim predelima i na jugoistoku Srbije. Maksimalna temperatura biće od 20 do 24 stepena, u Beogradu do 22-23 stepeni.

Drugi maj

U utorak će na severoistoku, istoku i jugoistoku Srbije biti sunčano, a u ostalim delovima zemlje uz smenu sunčanih i oblačnih perioda, a lokalni pljusak sa grmljavinom očekuje se ponegde na jugu Srbije. Maksimalna temperatura biće nepromenjena u odnosu na ponedeljak i kretaće se od 20 do 24 stepeni, u Beogradu do 22 stepena. U košavskom području duvaće umeren do jak jugostočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima.

Sredinom nedelje novo zahlađenje

Od srede se očekuje umereno do pretežno oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz pad temperature vazduha. Duvaće i dalje umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, a oko 5. maja očekuje se i jače zahlađenje, uz skretanje vetra na severozapadni.

Maksimalna temperatura u sredu od 15 do 20 stepeni, u četvrtak od 13 do 17 stepeni a najhladnije će biti u petak, uz temperature od 11 do 15 stepeni dok se na višim planinama očekuje i sneg. Prema trenutnim prognozama, stabilizacija vremena i postepeni porast temperature vazduha očekuje se od sledećeg vikenda.

Izvor: telegraf.rs