Novine u zdravstvu: Nema više šetanja od lekara do specijaliste – Ušteda vremena i do 3 sata

|

Programom digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije za period od 2022. do 2026. godine skratiće se standardna procedura između opšte prakse i specijalista. Procedura sada ima 8 koraka, a uskoro će imati 6, i lekari kažu da bi mogla da zaživi već do kraja ove godine.

Uvođenjem mogućnosti da lekar specijalista izda dodatni uput ili propiše recet biće ukinuti peti i osmi korak, te pacijenti neće morati da se vraćaju kod izabranog lekara zbog uputa za dodatne analize, niti na kraju da odlaze kod njega da bi im propisao recept po preporuci specijaliste.

Pretpodstavka je da svaka treća, odnosno četvrta poseta od ukupno 14.684.394 prvih poseta izabranom lekaru, završava uputom za lekara specijalistu. Dakle, između 3.671.099 i 4.894.798. Kada se budu eliminisali peti i osmi korak, ušteda po pacijentu biće 3 sata, navodi se u programu.

Vlada Srbije takođe je saopštila da će, zahvaljujući pomenutom Programu uputi, recepti, bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike, kao i sve druge zdravstvene usluge, biti u naredne četiri godine u potpunosti dostupni na klik građanima Srbije.

Izvor: telegraf.rs