Novine u Zakonu o obrazovanju: Škola koje ne pusti himnu 1. septembra platiće kaznu do milion dinara

|

Himnu “Bože pravde” škole će ubuduće biti u obavezi da izvode svakog 1. septembra, odnosno prvog dana nove školske godine, glasi jedna od izmena predviđenih Zakonom o osnovama sistema obrazovanja, koje su pred usvajanjem u skupštinskoj proceduri.

Škole koje se ogluše o ovu odredbu biće kažnjene u rasponu od 100.000 do čak milion dinara. Pored toga, može biti kažnjen i sam direktor škole, sa 25.000 do 100.000 dinara.

“Predloženo je da se na početku obrazovno-vaspitnog rada koji se ostvaruje u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvodi himna Republike
Srbije, radi razvijanja nacionalnog identiteta učenika, kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji”, navedeno je u obrazloženju Zakona.

Još jedna zanimljiva predložena izmena tiče se smanjenog ocenjivanja đaka u srednjim školama. Naime, kako se navodi, “učenik se ocenjuje najmanje tri puta u polugodištu u srednjem obrazovanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog i izbornog predmeta jedan čas – najmanje dva puta u polugodištu”. Do sada je bilo da se i srednjoškolci, kao i osnovci, moraju oceniti najmanje četiri puta u polugodištu.

Izvor: telegraf.rs