Novak Đoković više nije prvi, a Nadal ispao iz Top 10: Alkaras smenio najboljeg srpskog tenisera i zauzeo prvo mesto

|

Španski teniser Karlos Alkaras smenio je srpskog tenisera Novaka Đokovića na prvom mesto ATP liste. Ali to nije jedina istorijska promena – Rafael Nadal je prvi put u karijeri ispao iz Top 10.

Alkaras je juče osvojio titulu na mastersu u Majamiju, a zarađeni bodovi su mu omogućili da se vrati na vrh rang liste. Karlitos sada ima 7.420 bodova, a kako bi ostao na prvoj poziciji moraće da odbrani trofej u Majamiju, koji je na programu od 22. marta.

Karlos Alkaraz od ovog ponedeljka je ponovo prvi reket sveta. Pričao je Španac o svojoj tituli na Indijan Velsu, ali se dotakao i Srbina za kojeg tvrdi da mu je jako krivo što ne može da učestvuje na turnirima u Americi.

– Novak je jedan od najboljih tenisera sveta. To je očigledno. Uvek sam govorio, ako želite da budete najbolji, morate da pobeđujete najbolje. Zaista sam želeo da igram ponovo protiv njega. Nedostaje nam na turu i nadamo se da će se vrati veoma, veoma brzo – kazao je Alkaraz.

A, onda je nastavio o svom povratku na prvu poziciju.

– Neverovatan je osećaj biti ponovo broj 1. Naravno, svaki teniser želi da bude prvi na svetu. Za mene je to kao da mi se san ponovo ostvario. Naravno, biti ispred igrača kao što je Novak je neverovatan osećaj – naveo je Alkaraz.

Đokoviću nije bilo dozvoljeno da putuje u Sjedinjene Američke Države, pa Novak nije mogao da se nadmeće na prvom mastersu u sezoni. A neće moći ni na drugom. Zbog toga je Novak ostao na 7.160 bodova. Srbin je 380 sedmica proveo na prvom mestu, a uskoro bi ponovo mogao da popravi svoj rekord.

Danil Medvedev se posle finala Indijan Velsa probio na četvrto mesto. Slede ga Feliks Ože-Alijasim, Andrej Rubljov, Holger Rune, Hubert Hurkač i Tejlor Fric.

Karlos Alkaraz savladao je Danila Medvedeva u finalu Indijan Velsa i vratio se na prvu poziciju ATP liste koju je preoteo o Novaku Đokoviću. Danil je nakon susreta imao samo reći hvale za Španca, a naglasio je da je njegov povratak na vrh sasvim zaslužena stvar.

– Da li je zaslužena? Sto posto. Šteta je što Novak ne može da igra sve turnire. Ako ste povređeni, kao što je Rafael Nadal bio nekoliko puta, ne možemo da govorimo da bi Rafa bio prvi teniser sveta da nije povređen, jer mi to ne znamo. Isto važi za Novaka, isto važi za sve – naveo je Medvedev.

On se ipak tu ogradio, ali je nastavio sa lepim rečima o Alkarazu.

– Da je Novak mogao da igra prošle i ove godine sve turnire, moguće je da bi raspored na ATP listi bio drugačiji, ali je Karlos zasluženo broj 1. Osvojio je najviše poena nego svi ostali u protekle 52 sedmice i takođe je bio najbolji na kraju kalendarske godine – zaključio je Medvedev.

Ono što ovu listu čini istorijskom je pad Rafaela Nadala na 13. mesto. Legendarni španski teniser je ušao u Top 10 društvo još 25. aprila sad već daleke 2005. i nikada nije napuštao elitu. Danas je njegovom nizu došao kraj, posle ukupno 912 nedelja.

Izvor: sportal.blic.rs