Nevreme iz regiona doneće oluju i u Srbiji: U 7 gradova moguć orkanski vetar, a ovako će se oluja kretati iz sata u sat

|

Direktorat civilne zaštite Hrvatske objavio je novo upozorenje zbog nevremena koje danas očekuje tu zemlju, a oluja će protutnjati i Srbijom.

Prognostičari DHMZ-a izdali su crveno upozorenje na grmljavinsko nevreme u regijama Split i Knin (idućih nekoliko sati) te Dubrovnik zbog obilnih pljuskova praćenih grmljavinom i velike šanse za bujične poplave, lokalno moguće i tuču (grad), piše Index.hr.

Hladni front zahvatiće zapadni deo Srbije, donoseći sa sobom uslove za pljuskove i grmljavinu. U zapadnom delu Vojvodine, duž granice sa Hrvatskom, postoji mogućnost nevremena sa orkanskim vetrom na širem području Sombora, Apatina, Odžaka, Bačke, Bačke Palanke i Šida, gde se očekuje padavina do 20 litra po metru kvadratnom.

Područje uz granicu sa Bosnom, uključujući Priboj, Zlatibor, Užice, Bajinu Baštu, Krupanj, kao i jugozapad Srbije uz granicu sa Crnom Gorom, gde se prognozira padavina do 30 litra po metru kvadratnom, zahvatiće pljuskovi sa grmljavinom.

Na zapadu i severu Bačke već je primećeno prisustvo hladnije i vlažnije vazdušne mase u poređenju sa drugim delovima zemlje, što ukazuje na verovatno nestabilnu atmosferu u tom regionu.

Olujne aktivnosti već su zabeležene kod Gornjeg Vakufa i Kupresa, te se kreću ka severoistoku. Tokom kasnog popodneva, zapad i severozapad Bačke mogu očekivati grmljavinu i moguća nevremena sa jugozapada.

Jaka kiša zahvatila je danas veći deo BiH, a ako je sudeti po meteo radarima, najintenzivnije padavine tek dolaze.

Izvor: espreso.co.rs