Evo kada počinje obnova škole u kojoj se dogodio masakr: Đacima nagrade po imenima stradale dece iz “Ribnikara”

|

Obnova OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, u kojoj je Kosta K. (13) pre mesec dana ubio na mestu osmoro učenika, svoje školske drugove i čuvara ove obrazovne ostanove, a ranio sedmoro od kojih je jedna devojčica preminula – počeće 1. jula.

Renoviranje ove škole će se, kako je rekao Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja, izvoditi u više faza, a plan je da jedan deo zgrade bude renoviran do 1. septembra, kako bi đaci mogli novu školsku godinu da počnu u svojoj školi.

Pedagoški kolegijum škole je saopštio da će spomen na nastradalu decu negovati u kontinuitetu.

– Nagrade iz različitih oblasti nosiće imena naših nevinih žrtava, baš kako su oni i bili najbolji u različitim oblastima. Osim njihovih roditelja, mi najbolje znamo svoje stradale drugove i učenike, volimo ih i patimo za njima – napisali su u saopštenju.

Podsetimo, Vlada Srbije je izdvojila sredstva za rekonstrukciju škole, u kojoj će jedan deo biti memorijalni kompleks.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojevićizjavio je nedavno da će radovi u “Ribnikaru” biti rezultat dogovora s roditeljima dece te škole i da nijedan korak neće biti preduzet a da prethodno nije postignut dogovor o tome šta će se raditi i kako.

Kada je reč o memorijalnom kompleksu, koji ćese nalaziti u delu zgrade u kome je Kosta K. ubio đake i čuvara, taj deo će se pažljivo planirati.

Tim povodom su u Beogradu boravili i stručnjaci iz Norveške, koji su se bavili traumama svojih građana posle masakra u kome je stradalo više od 70 ljudi, pretežno studenata. Oni su obišli školu, razgovarali sa roditeljima iz Saveta roditelja, sa roditeljima stradale dece, stručnjacima sa Instituta za mentalno zdravlje, predstavnicima Vlade Srbije..

– Norvežani neće odlučivati šta će se i kako raditi, biće formiran tim naših stručanjaka iz različitih oblasti, arhitekata, psihologa, istoričara… a o svemu će se najviše pitati roditelji stradale dece – kaže Đorđević.

Izvor: espreso.co.rs