Na Fruškoj gori prvi put pronađen šafran, najskuplji začin na svetu: U drugom kraju Srbije Saša ga gaji na svom imanju i sjajno zarađuje

|

Na zapadnom delu jedine vojvođanske planine, Fruške gore po prvi put su pronađeni šafrani, i to više hiljada jedinki, saopštili su danas iz Nacionalnog parka Fruška gora.

“U pitanju je šumski šafran ‘Crocus tommasinianus’. Iako su pronađeni na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja”, stoji u saopštenju za javnost.

Šafran je biljka koja se pojavljuje u rano proleće i uglavnom se može sresti na višim planinama, često i na mestima gde se sneg još nije otopio. Do sada se smatralo da ih na Fruškoj gori nema, odnosno niko ih od sada nije našao.

Šafran je najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika. U svetu je poznat kao najskuplji začin. Za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova, a prodaje se po ceni od 1.500 dolara. Šafrana ima u raznim bojama ali začinski je obično jarkožut ili narandžast.

Na drugom kraju Srbije, u Negotinskom selu Tamnič, profesor Saša na porodičnom imanju gaji prelepi šafran. Kako kaže, to je težak posao jer se sve radi isključivo ručno i prirodno i ništa se ne prska jer je reč ne samo o začinskoj nego i lekovitoj biljci koja pomaže kod mnogih tegoba, uključujući i depresiju.

Izvor: kurir.rs