Ministar spoljnih poslova Dačić: Nikad jači pritisci na Srbiju

|

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da se “ne seća” da su nekad bili jači pritisci na Srbiju još od 1999. godine, i još dodao da Srbija već osam meseci nije uvela sankcije Rusiji zato što to nije u njenom interesu.

„Moramo stalno da razgovaramo s partnerima u Evropi i uopšte na Zapadu, i mi to i radimo. Predsednik Vučić je non stop u tim razgovorima, a i ja ću se sada na tome više angažovati kao ministar spoljnih poslova“, rekao je Dačić za Kurir.

Na pitanje da li Srbija može i dalje da odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, on je rekao da nam to nije u interesu zemlje.

„Ako naši interesi, naša ekonomija i naša politička stabilnost budu ugroženi na bilo koji način, razmatraćemo drugačije odluke, ali to će biti isključivo naše odluke i nikakav pritisak tu ne pomaže“, rekao je ministar.

Kako je ministar rekao, Beograd bi mogao da bude mesto mirovnih pregovora ruskog i ukrajinskog predsednika „ako bude iskrene želje obe strane da se o miru razgovara u Beogradu“.

„Srbija ničim nije doprinela da izbije rat, ali može da doprinese da se dođe do mira“, saopštio je Dačić.

Kada je u pitanju ponovni izbor za šefa diplomatije, rekao je da je „dobar osećaj“ vratiti se u Ministarstvo spoljnih poslova, kao na primer „kad se s puta vratite kući“.

On je rekao da je tačno da je Srbija izmedju dva pritiska, “očekivanja” sa Zapada i Rusije, što po njegovoj oceni i nije izenadjujuće, jer svako gleda svoje interese.

“Rusija smatra da je Kosovo presedan koji može da bude dobar za svaku separatističku teritoriju u svetu, Zapad da je to sui generis koji važi samo za Kosovo i nigde drugde u svetu”, rekao je Dačić.

Govoreći o Kosovu, on je rekao da Srbija ne može da se osloni na glasove Zapada i upitao da li treba da odseče jedinu granu za koju se drži i šta će onda biti.

“To što kažem je zdravorazumski. Rekao sam to i predstavnicima Amerike svaki čovek i životinja se drže za jednu granu dok ne nadju drugu. Je li vi hoćete da pustimo tu granu nad ambisom, a da se ne uhvatimo ni za jednu drugu”, rekao je Dačić.

On je govoreći o odnosu Zapada, rekao da se “više ne traži političko rešenje za problem Kosova, već samo anesteziološko kako će Srbija lakše da proguta nezavisnost Kosova”.

“To je potpuno pogrešan pristup i ne može da naidje na pozitivan odjek sa naše strane. Zato je to Vučić izneo na Savetu za nacionalnu bezbednost, mi ćemo sve da učinimo da nastavimo dijalog, ali nama ne daju prostor i teme da se dijalog vodi”, rekao je Dačić.

Izvor: rs.n1info.com