Milojko peglicu ne bi menjao ni za mercedes: Gazi snežne smetove ljutom crvenom mašinom koja odoleva vremenu

|

Od kada je nabavio prvu „peglicu“, Milojko Milovanović iz Tometinog Polja nije menjao ni ukus ni navike. Garažu je napunio „peglicama“, tako da je u međuvremenu postao pravi kolekcionar. Kada je prethodnih dana sneg zavejao planinska požeška sela, najpre su prošle mašine za čišćenje, a odmah zatim i njegova crvena poljska ljuta “mašina”.

– Na ovim niskim temperaturama dugo vergla, ali upali i ide. Za “peglicu” nema prepreka na ovim maljenskim brdima. Svi me pitaju zašto samo one, a ja im odgovaram da je to moj “mercedes” i da ih ne bih menjao ni za kakvu limuzinu – rekao je Milojko.

“Stalno sam vozio samo peglicu, naučio sam i da ih popravim, služila me dobro i nikada nisam razmišljao da vozim druga kola. Idem sa njom, zaradim i neki dinar, inače sam stolar ali sve slabije radim, stižu me godine”, veli Milojko.

Vozni park Milojkov broji šest peglica, ali dve su registrovane. Prvu “peglicu” kupio je davne 1982. godine i od tada se pod njegovom komandom promenilo njih šest. Nijednu nije oterao na otpad, već je svakoj u dvorištu napravio garažu i čuvaće ih zauvek.

– Naučio sam sve oko njih, znam gde se nalazi svaki šraf i uopšte mi ne treba mehaničar. Trenutno imam šest peglica od kojih su dve registrovane. Najviše vozim crvenu, ona mi je za selo, a drugu, žutu, palim za praznike i kad se ide do grada. Ta mi je, može se reći – paradna i svečana – rekao je uz osmeh Milojko.

Ipak, ovaj seoski domaćin nerado se seća jedne elementarne nepogode koja ga je zadesila i načinila mu veliki štetu.

– Grom je udario u garažu i zapalio mi je peglicu. A, ta mi je bila omiljena i najbolja, uložio sam u nju najviše, hteo sam čak da joj ugradim i dizel motor – seća se Milojko.

Svi u Tometinom polju, ali i u okolini znaju za Milojkovu ljubav prema ovim automobilima i nema sumnje da će još dugo maljenskim putevima vijugati njegove peglice, crvena ili žuta – zavisi od prilike.

Izvor: kurir.rs