Prvomajski ručak po receptu Jelene Đoković: Roštilja i ona, ali na drugačiji način

|

Prvi maj, odnosno, međunarodni praznik rada, dan je kada skoro na svakom izletištu možete da osetite miris pečenog roštilja, a oni najhrabriji znaju i da donesu prasence i zavrte ga na zelenoj površini.

Tu su i oni koji Prvi maj redovno dočekuju u svojim dvorištima, gde sa porodicom i prijateljima uživaju u ukusima tradicije. Ako ste baš vi jedan od njih ne treba da brinete da ćete ostati gladni, jer Jelena Đoković ima savršene ideje za prvomajski ručak.

Pasta sa veganskim pestom

2 šolje svežeg bosiljka (velike stabljike odstranite); 3 kašike pinjola ili oraha; 3 veća čena belog luka; 2 kašike soka od limuna; 3-4 kašike nutritivnog kvasca; ¼ kašičice soli; 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja; 3-6 kašika vode, može i više ako je potrebno; pasta.

U blender stavite bosiljak, pinjole, očišćen beli luk, sok od limuna, nutritivni kvasac i so i miksujte najjačom brzinom da dobijete ujednačen i kremast sos. Dodajte maslinovo ulje, malo-pomalo, ako je moguće dok blender radi. Potom vodu do željene konzistencije. Po potrebi i sopstvenom ukusu možete da dodate još soli, pinjola, belog luka ili soka od limuna.

Skuvajte omiljenu testeninu, prelijte je pesto-sosom i pospite pinjolima. Višak sosa držite u frižideru do nedelju dana. Posle ga možete sipati u kalup za led, zalediti i čuvati mesec dana, a i duže.

Grilovano povrće na roštilju

Povrće po želji (tikvice, paprike, patlidžan, špargle, šargarepa) Izgrilujte u gril tiganju i posolite ili ga bacite na roštilj. Najjednostavnije i najkorisnije je ovako spremiti povrće.

Izvor: hellomagazin.rs