Hrvatski predstavnici na Evroviziji otkrili šta znači “ŠČ” u pesmi “Mama ŠČ”: Spomenuli pismenost Srba, a ne znaju odakle potiču ta slova

|

Bend Let 3 s pesmom „Mama ŠČ“ predstavljaće Hrvatsku na predstojećoj Evroviziji u Liverpulu. Mama kupila traktora. ŠČ!, stihovi su pesme s kojom su pobedili na ovogodišnjoj “Dori”. Odmah nakon pobede riječke grupe Let 3 počeli su da se nižu komentari o ovoj numeri na društvenim mrežama. Na kladionicama su se kotirali visoko, bili su drugi, ali o pobedi nisu uopšte razmišljali.

Sam naziv pesme, koji je neobičan, mnoge je zbunio, a članovi muzičke grupe su sada otkrili šta znači „ŠČ“.

– ŠČ je s jedne strane ulaz u korene civilizacije, jer je ŠČ stara hrvatska reč, glas i slovo, barem 3.000 godina starije od prvog pisma Sumera. Za one koji nisu čuli za Sumere, ŠČ je i hiljadama godina starija od pismenosti u Srbiji, a i Čačku – rekli su, pa dodali:

– S druge strane, “Mama ŠČ” je društveno-političko ogledalo trenutka na više nivoa. Na primer, zašto pratioci Evrovizije vole da gledaju muškarce u haljinama i kako mi u tome možemo da im izađemo u susret?! Dalje, kakav užas može da napravi politički moron i kakve debilarije izmišljaju da se to kvazi opravda. I još dalje – ima li života posle smrti, ima li života posle ljubavi, ima li ga u svemiru, kakva je situacija po tom pitanju u Han Pijesku i tako dalje… Puno je tu svega, da, ali niko ništa ne radi, sve moramo mi sami, jedino se još Vučić nešto batrga.

Inače, slova Š i Ć uvedena su reformama, najpre u češki i slovački jezik u 15. veku, a u srpski, hrvatski i slovenački jezik slovo Č je uveo Ljudevit Gaj u 19. veku u abecedu iz češke abecede.

Kada je reč o Sumerima, koje Hrvati spominju, njihovo čuveno klinasto pismo nastalo je 3.000 godina pre nove ere, pa nije teško zaključiti šta je i ko je stariji, mada se iz izjave članova grupe Let 3 ne može zasigurno zaključiti da li su bili sarkastični.

Prošlogodišnja pobednica Hrvatske za pesmz Eurosonga, Mia Dimšić, uručila im je statuu Dore, te su oni nakon nastupa izjavili da će do Liverpula ići na traktoru, ali će volan morati da stave na drugu stranu, jer idu u Englesku.

Izvor: kurir.rs