Miljko pre 14 godina izmirio dug za vodu – Sad mu stigla tužba, jure ga izvršitelji

|

Miljko Pavlović platio je dug JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” pre 14 godina, a nakon toliko vremena njegov slučaj stigao je do suda i izvršitelja. Na sreću, sve vreme je čuvao priznanicu što zaista ne bi svako uradio.

Miljko svoje obaveze prema JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” nije izmirivao na vreme jer je šest meseci bio u inostranstvu zbog porodičnih problema. Zbog dugovanja stigla mu je 2008. godine tužba i Pavlović je tada izmirio dug.

“Od 2008. godine niti se meni na računu “Vodovoda” pojavljivala stavka duga, niti kamate, ničega da bih devetog ovog meseca dobio obaveštenje od izvršioca da će mi se naplatiti preko PIO Fonda, samo osnovni dug, kamata ništa. Ja sam našao priznanicu iz 2008. da sam taj dug izmirio”, ispričao je Miljko Pavlović.

Iako je Pavlović svoje dugovanje isplatio, i za to čuvao dokaz čak 14 godina, njegov slučaj stigao je do izvršitelja. Istakao je da mu za to vreme nikad nije stigla opomena ni od suda ni od pomenutog javnog komunalnog preduzeća. Iz Komore javnih izvršitelja kazali su da je njegov slučaj jednostavan, da je potrebno da obavesti izvršitelje da je izmirio dug i da dostavi dokaz o uplati.

“Ovo nije za odlaganje, ovo je za okončanje izvršnog postupka. Verovatno je do propusta došlo zato što sud, odnosno sad postupajući javni izvršitelj nije obavešten o tome. Onog trenutka kada je stranka obavestila javnog izvršitelja, on će proveriti navode i ukoliko je dugovanje izmireno, postupak će se svakako okončati”, objašnjava Filip Mitrović, javni izvršitelj.

Iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” kažu da imaju preko 10.000 nerešenih starih sudskih predmeta. Prosleđivali su obaveštenja o uplatama i ne znaju zašto sud nije reagovao na njih.

“Sudovi su bili obavešteni o uplatama, ali ta obaveštenja nisu stigla do javnih izvršitelja prilikom preuzimanja predmeta. Ima izvršitelja koji nisu tražili informaciju već su odmah sprovodili naplatu prema stanju u spisima predmeta. Najčešći slučaj je da su glavni dugovi bili plaćeni, ali kamata i troškovi postupka nisu, te su postupci bili aktivni iako dužnici misle da su sve platili”, navode iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Kako navode izvršitelji, sva dugovanja zastarevaju nakon deset godina i dodaju da stranke mogu da se pozovu na tu činjenicu.

Izvor: espreso.co.rs