Još dva poskupljenja struje u narednoj 2023. godini: Siniša mali objasnio sve detalje – Osvrnuo se i na kredite

|

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je sa MMF-om dogovoreno da naredne godine budu još dva poskupljenja struje, ali da će to biti daleko manje od poskupljenja u Evropi.

„Ta poskupljenja će se uklopiti u inflaciju koja je za sledeću godinu projektovana na 11,3 odsto i cena struje će biti daleko ispod onoga što vidimo u Evropi“, rekao je ministar finansija nakon što je predstavio novi način održavanja nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mali je negirao ocenu Fiskalnog saveta da je Srbija prezadužena zemlja.

„Srbija nije prezadužena, jer je udeo javnog duga u BDP-u 55,1 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata i ispod proseka EU koji je 95 procenata. Slažem se sa podacima Fiskalnog saveta, ali se ne slažem sa zaključcima“, poručio je ministar finansija.

Mali je istakao da se krediti koje vlada uzima koriste za investicije, a ne za potrošnju, kao 2008. godine i da se stari krediti redovno vraćaju.

„Do kraja ove godine imaćemo udeo javnog duga u BDP-u će biti 55,5 odsto, pa kako smo onda prezaduženi? To je naša pobeda, s obzirom na sva ulaganja u sektor energetike koja smo imali ove godine“, zaključio je Siniša Mali.

Izvor: blic.rs