Marica čistila stanove po Švajcarskoj: Zaradila masne pare, ali jedan potez gazdarice je isterao iz takta

|

Kada ljudi čuju reč “spremačica”, prva asocijacija im je iscrpljena žena koja sa higijenskim rukavicama drži džoger i briše pločice u hodniku zgrade. Neki ni ne pomišljaju da rade ovaj posao jer je naporan i neprijatan, ali osobe koje se bave ovim zanimanjem mogu mesečno da zarade i do 120.000 dinara.

Primer je Marica Simić (51) iz Beograda koja se ovim poslom bavi već dvanaest godina i koja je među najtraženijim spremačicama, a posla toliko ima, da ga zakazuje i dva meseca unapred. Ovo je njena priča.

“Ne možemo svi da budemo lekari, ali bogami, ne mogu ni spremači”, prvo je rekla Marica, a zatim ispričala kako je sve počelo. Pošto je ostala bez posla kada se zatvorila trgovinska radnja u kojoj je radila desetak godina, komšinica ju je pitala da li bi želela da očisti jedan prostor koji je trebalo da bude pretvoren u kafić.

“Naravno, zašto da ne. Ionako sam bila bez posla. Kada sam otišla da čistim, na stolu je bio sav potreban materijal – različita dezinfekciona sredstva, krpice, metla, džoger, prskalice, apsolutno sve. Pustila sam muziku na telefonu i očistila sve u roku od tri sata. Gazda lokala mi je dao duplu dnevnicu, sećam se, rekao je da kada je video da nema otisaka na bravi, bilo mu je jasno da sam brisala ‘u sitne detalje’. Tada sam odlučila da mi sestričina odštampa oglas na kom ću nuditi usluge čišćenja”, otkriva Marica svoje početke.

Maricu su zbog kvalitetnog rada počeli da traže svi u komšiluku i da je preporučuju drugima, a kada je rešila da iste godine ode kod sestre u Švajcarsku – onda je, kako kaže, videla blagodeti ovog posla.

“Moja sestra godinama radi kao spremačica-sobarica u Švajcarskoj, održava nekoliko apartmana i toliko ima posla, da je to nemoguće. Provela sam tri meseca sa njom i uverila sam se. Čistila sam od 9 do dva popodne i dobila sam 210 evra. Sećam se kao da je juče bilo. Od tada, svake godine preko zime sam u Švajcarskoj”, kaže Marica iz Beograda.

Jedino ju je nerviralo kada ju je gazdarica proveravala, a to je u Švajcarskoj, barem ovde gde je radila, obavezno.

“Za pet sati mogu da očistim dva jednoiposobna apartmana. Pustim muziku na telefonu, dobijem od njih kolica sa potrebnim materijalom za čišćenje i bacim se na posao. Niko me ne uznemirava, niti nadgleda dok radim. Ali kada završim, pritisnem dugme pored vrata i gazdarica dođe. Čučne, klekne, pa se podigne na prstima, ama baš svaki kutak pregleda krajem oka jesam li dobro izbrisala prašinu. A ako ugleda makar jednu dlaku na inventaru, vraća me na sam početak. Majke mi. Bilo je i toga, priznajem, ali čovek se na sve navikne”, priznaje ova vredna žena.

Marica je tako ostala u Švajcarskoj tri meseca i zaradila oko 15.000 evra. Osim čišćenja apartmana, prijavila se i za bonus posao – peglanje posteljine.

“Peglanje je najteže, kičma vam otpada od stajanja, a posteljini nikad kraja. Međutim, taj posao se plaćao ista kao i kada čistim apartmane, pa zašto onda ne bih zaradila dodatno”, poručuje ona.

Vrativši se u Srbiju, Marica je u potpunosti razvila svoj biznis od koga živi više nego pristojno. Sama organizuje svoje vreme, klijenti su joj uglavnom stari, jer za nove, kako kaže, zbog velikog obima posla, nema vremena.

Izvor: nova.rs