Kroz još jednu zemlju bez zaustavljanja: Uskoro zajednička naplata putarine – Ovde možete nabaviti TAG uređaj

|

Darko Savić, pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP Putevi Srbije izjavio je da je 23.000 aktivnih korisnika koristilo TAG uređaj za elektronsku naplatu putarine kroz Srbiju i Severnu Makedoniju.

Putnici koji tako plaćaju putarinu, kroz Srbiju ostvaruju popust od šest odsto. Najavljuje da će za oko 10 dana doći i do potpisivanja protokola sa Crnom Gorom.

Više od sedam i po miliona vozila prošlo je u julu srpskim auto-putevima, što je za sedam odsto više u odnosu na lane. Najprometniji je bio poslednji vikend u julu, ali nije bilo dužeg zadržavanja na naplatnim rampama.

Tome u velikoj meri doprinosi i elektronska naplata putarine. Više od 20.000 korisnika prekonfigurisalo je svoj TAG uređaj na Open Balkan ETC – jedinstveni TAG uređaj za Srbiju i Severnu Makedoniju.

Darko Savić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da korisnici treba da imaju TAG uređaj da bi pristupili tom sistemu naplate putarine. Uređaj se može nabaviti u preko 600 poslovnica Pošte, koji je već konfigurisan na veb servis Open Balkan.

Korisnici pripejd TAG-a mogu da ga prekonfigurišu u 25 poslovnica Pošte. Uređaj se može prenositi iz vozila u vozilo, a provizija se ne plaća u inostranstvu.

“U integrisanom sistemu naplate putarine između Srbije i Severne Makedonije, beležimo preko 23.000 aktivnih korisnika za 40 dana, od početka funkcionisanja”, kaže Savić.

Naglašava da je elektronska naplata putarine umrežena sa platnom karticoma, najavljujući da će u narednih deset dana doći i do potpisivanja protokola između Srbije i Crne Gore.

“Sa Hrvatskom smo završili pregovore i potpisivanje sporazuma. Intezivno radimo na implementaciji tog rešenja. Najavljujem vrlo brzo i Republiku Srpsku, BiH. Imaćemo jedinstveni sistem u regionu”, najavio je Savić i dodao da proširuju trenutno 25 naplatnih stanica, što će biti završeno do početka naredne godine.

Izvor: rts.rs