Kamen nije uvek idealno rešenje da prekrijete bure sa kiselim kupusom: Uz ove trikove zimnica će biti sveža mesecima

|

Ukoliko ste početnik u kiseljenju kupusa, donosimo vam sva pravila za ovu vrstu zimnice, ali i trikove kako da je mesecima održite svežom.

Najjednostaviji recept za kiseljenje kupusa

Na 30 kg kupusa potrebno je oko kilogram soli. Prvi listovi se sklone, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. Budući da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi osigurali da sve glavice čvrsto stoje u buretu.

Potom se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to važi kada je bure puno do vrha. Međutim, ukoliko vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. Zbog toga je najbolje napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

Da ne biste morali da pretačete rasol, domaćice predlažu sledeći trik – preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. So će se polako otapati i padati do dna bureta.

Dok se ne ukiseli (za šta će mu trebati oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba staviti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da bude viša od 5 stepeni (podrum, suteren, garaža idealna su mesta za čuvanje zimnice).

Tokom mesec dana kiseljenja s vremena na vreme treba kontrolisati količinu vode u buretu, posebno u prvim danima. Kupus ne sme biti van vode, te je dolivajte po potrebi. Ukoliko koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

Izvor: stil.kurir.rs