Kako se u Srbiji živi sa 25.000 dinara mesečno: Lonac, bato i spremi za tri dana – Gradski prevoz umesto auta i sirotinjska zabava

|

Nedavno je na društvenoj mreži Redit pokrenuta debata o tome kako se sve ljudi snalaze sa minimalnim zaradama, i kako se dovijaju kako bi živeli normalno. Budući da je tema vrlo aktuelna, u razgovor se uključilo mnogo korisnika Redita, svako sa svojim iskustvom i savetima.

“Spremanje sopstvenih obroka, u izlascima samo pivo i tekila/rakija nema mesta za koktele, od kafe espreso, kućna hemija i stvari za domaćinstvo samo porodična pakovanja na pijaci”, napisao je jedan od komentatora i dodao da u Srbiji nije mnogo teško preživeti ukoliko zadovoljavamo samo osnovne potrebe, ali da društveni i kulturni život pati na račun toga. Uskraćeni smo za bioskope, pozorišta, knjige, teretanu i slično.

Jedna korisnica je napisala da je automobil zamenila javnim prevozom, kako bi smanjila troškove. “Prva i najskuplja stavka koje smo se odrekli je auto. Nismo više mogli da plaćamo i kiriju i račune i gorivo. Praktikujem sirotinjsku zabavu – čitam, šetam psa, gledam serije i filmove. Jedemo kuvano, retko naručujemo.

Sledeći korisnik koji se uključio u diskusiju redom je naveo sve načine za uštedu u domaćinstvu.

“Trudi se da šporet i bojler uključuješ kad je jeftina struja. Dosta tu troškova odlazi na hranu. Lonac bato i udri za po tri dana. Pasulj, grašak, boranija, krompir čorbe i slično. Od mesa uzimaj piletinu jer je najjeftinija, a možeš i neke kobaje da naseckaš da mu da šmek. Za doručak cepaj barena jaja sa malo sira, ajvara, suhomesnatog ako možeš da priuštiš”, savetuje jedan od učesnika debate.

Izvor: mondo.rs