Javna energetska preduzeća ne žele da rade sa Zoranom: EPS, EMS, AERS i Srbijagas se povlače iz radnih grupa ministarstva

|

Četiri najveća javna energetska preduzeća izbegavaju da komuniciraju sa Ministarstvom rudarstva i energetike (MRE), niti da učestvuju u radnim grupama u organizaciji ovog portfelja.

Nakon Elektroprivrede Srbije, Elektromreža Srbije, Agencije za energetiku Srbije, danas je i “Srbijagas” obavestio Ministarstvo, koje vodi Zorana Mihajlović, da u narednom periodu nije u mogućnosti da učestvuje u pomenutim aktivnostima, prenose “Novosti”.

Prema saznanjima Novosti, nacionalna gasna kompanija je otkazala učešće na sastanku Radne grupe za izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period od 2021. do 2030. godine sa vizijom do 2050. koja je zakazana za petak. Kao razlog nedolaska njihovih predstavnika naveli su veliki broj preuzetih obaveza. Poručeno je da se “isto odnosi i na sastanke radne grupe u narednom periodu”.

Kako Novosti pišu, otvoreni sukob između ministarke Zorane Mihajlović i čelnika energetskih preduzeća traje od početka njenog novog mandata u ovom resoru. Počelo je sa video snimcima u kojima je pred TV kamerama kritikovala pojedine direktore, zbog nedovođenja saradnika na sastanke. Nastavilo se ignorisanjem sugestija većine ovih firmi prilikom izrade Zakona o obnovljivim izvorima energije, za koje su smatrali da je štetan za Srbiju i da favorizuje strane investitore.

Razmirica sa EPS-om bilo je i pre događaja u obrenovačkom TENT-u ove zime, jer je Ministarstvo odbijalo da izda dozvole za iskopavanje uglja na novim kopovima u Kolubari.

MRE je tvrdilo da su papiri bili loši, ali kad su građani ostajali bez energije brže-bolje su dali potrebne papire. V.d. direktora EPS Milorad Grčić je podneo ostavku, a ministarka Mihajlović je ponovo skrenula pažnju tako što je u toku jedne od najvećih kriza u srpskoj energetici komentarisala rad kolega iz drugih portfelja.

Izvor: blic.rs