Srbija vraća obavezni vojni rok? Ministar Vučević objavio važne vesti – Od Nove godine plate rastu za 10 odsto

|

Ministar odbrane Miloš Vučević gostovao je ovog jutra na televiziji sa nacionalnom frekvencijom gde je pričao o aktuelnim temama iz oblasti bezbednosti.

“Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane danas će zvanično pokrenuti inicijativu kod predsednika Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka odnosno da opet reaktiviramo zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka”, izjavio je jutros ministar Vučević gostujući u jutarnjem programu TV Happy.

Vučević je rekao da bi takav vojni rok trebalo da traje do 4 meseca, a može biti i kraće, ali da će se to tek videti kad se bude procenilo kolika je dužine obuke potrebna, ali to svakako neće biti ni godinu pa čak ni pola.

Ministar odbrane je podsetio da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto već samo suspendovano što znači da samo treba ukinuti suspenziju, odnosno reaktivirati odluku o služenju, te da će o tome prvo biti pokrenuta i široka javna rasprava kao i sve potrebne procedure u državnim organima i Skupštini Srbije.

Na pitanje kada bi to moglo da počne, Vučević je rekao da to tek treba razmotriti – da li je to od 2025, 2026. godina, a pre toga treba obezbediti i infrastrukturu za dolazak regruta.

“Odlukom Vlade i predsednika od 1. januara za 10 odsto bolje su plate”, naglasio je Vučević dodajući i koliko je poboljšano stanje u Vojsci Srbije ali i njena opremljenost. Plate su izuzetno povećane posebno za specijalne jedinice.

Vučević je nabrojao u koliko su navrata povećane plate, počev od 1. januara prošle godine – 25 odsto, a dodao je i da je profesionalnim pripadnicima koji su ušli u specijalne jedinice, početna plata 200.000 dinara.

Izvor: mondo.rs