Jak grad padao 10 minuta, olujno nevreme se sručilo na Topolu i Aranđelovac: “Sipalo je kao iz rukava, uništeno voće”

|

Sinoć posle 18 časova olujno nevreme praćeno kišom, vetrom i gradom pogodilo je severne delove Srbije. Najviše je pogođena Šumadija, a najveća količina grada pala je u selu Bor kod Aranđelovca.

„Grad je padao oko 10 minuta bilo je i jake kiše, veličina klikera i graška. Sve je uništeno za svega nekoliko minuta i na žalost nije prvi put, svake godine naše selo pogodi grad, tako je bilo i ovog proleća“, rekla je za TopPres Duška Veljković iz Bora.

Meštani navode da je pao mrak i da će prave razmere nevermena videti tek danas.

Gradonosni oblaci nisu zaobišli ni Topolu, a ogromna kiša dovela je do izlivanja šahti – što je uslovilo probleme u saobraćaju.

Nevereme je ovog popodneva protutnjalo i Beogradom, a kako su objavili korisnici društvenih mreža, ulice i dvorišta na Voždovcu bila su bela od grada koji je veličine lešnika, a padao je nekoliko minuta.

Olujno nevreme praćeno gradom veličine graška pogodilo je tokom večernjih sati opštinu Topola. Grad je najveću štetu pričinio na poljoprivrednim usevima u selima Lipovac, Bor, Mitrovčić, Božurnja, ali nije zaobišao ni centar opštine.

– Odjednom je počelo da sipa kao iz rukava. Grad nije bio toliko krupan koliko je jako i intenzivno padao skoro 10 minuta. Pričinjena je poprilična šteta na voću, ovde zasade ima skoro svaka kuća. Za mnoge kulture vegetacija je završena iako je tek kraj aprila – kaže za RINU meštanin iz sela Lipovac.

Osim grada, velike probleme napravila je i obilna kiša, posebno u Krivoj bari gde šahte nisu mogle da prime veliku količinu vode.

Ovo je prvo nevreme i grad u Topoli ove godine, a kolika je zapravo šteta i da li je protivgradna služba dejstvovala još uvek nije poznato.

Izvor: toppress.rs