Istina je napokon isplivala: Sada se zna zbog čega se zamonašila bivša žena Borisa Tadića

|

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić se dva puta ženio. Prva supruga mu je bila novinarka Veselinka Zastavniković, poreklom iz Osijeka, sa kojom je bio u braku od 1980. godine do 1996. godine, a vest o njenom zamonašenju tada je iznenadila javnost.

Veselinka Zastavniković je po tvrdnjama onih koji je poznaju, natprosečno inteligentna, ambiciozna, lepa, borac za pravdu. Rođena je u Osijeku, kao ćerka oficira JNA. Radila je kao novinarka, a zatim i u Ministarstvu vera. Veselinka je 2002. godine otišla u manastir u Peći kao iskušenica, gde se 2008. godine zamonašila i postala kaluđerica Irina.

Kao iskušenica, bivša Tadićeva supruga je bila zadužena za održavanje odaja patrijarha Pavla, koji je formalno držao i pećku mitropoliju. Veselinka je skoro punih pet godina bila iskušenica, što je neobično za iskušenicu koja je visoka intelektualka. Monaško ime Irina uzela je na predlog patrijarha Pavla.

Pričalo se da se Nevenka, Borisova majka, oštro se protivila vezi njenog sina, potomka akademske porodice, s kćerkom nižeg oficira JNA. Uprkos tome, oni su se venčali i unajmili jeftinu podstanarsku sobu u ulici Koče kapetana. Nijedno od njih nije imalo pravi posao.

Boris je prodavao novine na ulici, njegova supruga je šila i prodavala lutke od krpe. Pomogao im je Borisov istomišljenik Dragomir Olujić, ustupivši im je deo svog stana. Stekavši diplomu, Boris se zaposlio kao profesor psihologije u Prvoj gimnaziji u Beogradu. Njihovi nekadašnji prijatelji kažu da su Tadićevi prvih deset od šesnaest bračnih godina proživeli složno.

Problemi u braku su se, navodno, pojavili nakon razlika u političkim pogledima, i to nakon što je početkom devedesetih Boris Tadić s ocem Ljubomirom utemeljio Demokratsku stranku. Takođe pričalo se kako je saznanje da mu žena ne može roditi naslednika pojačalo pritiske majke Nevenke i starije sestre Vjere. Ljubav više nije postojala između njih i usledio je razvod.

Posle izvesnog vremena Boris je na nekoj svadbi upoznao Tatjanu, inžinjerku građevine, koja mu je u drugom braku rodila kćerke Mašu i Vanju.

Izvor: espreso.co.rs