Ispovest mladića koji je radio u Istri kao konobar: Gazda obećao raj, zateklo ih kupatilo bez vrata i smene od 12 sati bez pauze

|

Jedan mladić je podelio ispovest o sezonskom poslu koji je radio u Istri u Medulinu. Posao konobara je dobio u maju i u svojoj priči je mušterijama otkrio razloge namgrođenih i umornih lica radnika u ugostiteljstvu, prenosi hrvatski “Večernji list”.

“Prema telefonskom razgovoru, na kojem sam i dogovorio posao, trebalo je sve biti u najboljem redu: plaćen stan, radno vreme od 9 sati na dan, jedan dan nedeljno slobodan, prijava, plata 1000 evra na račun, napojnice su moje. Gazda se u tom prvom razgovoru činio kao korektan poslodavac, sa mnogo iskustva u turizmu i razumevanja za radnike“, započinje mladić svoju priču.

Po dolasku na radno mesto suočava se sa prvom neprijatnošću. Opisuje svoj smeštaj koji je trebalo da bude potpuno drugačiji.

“Smešten sam u stan s još tri radnika iz Severne Makedonije. Jedna soba u kojoj se i kuva i spava i improvizovano kupatilo bez vrata. Iako se međusobno nismo poznavali brzo smo našli zajednički jezik. Ali, stan je bio prljav, mašina za veš i tuš bili su neispravni, a u kuhinji smo imali samo kuvalo za vodu bez ijedne čaše, pribora za jelo ili lonca. Gazda nam je kratko rekao da tražimo previše i neka napolju pijemo kafu i jedemo, a tuš ima na plaži”, opisao je mladić objekat u kom je bio smešten sa kolegama.

Cimeri sezonci su bili iznenađeni gazdinim postupom ali ipak su odlučili da se nekako snađu. “Dobro, ionako smo došli da radimo”, zaključili su. Na samom radnom mestu čeka ih druga neprijatnost.

“Radili smo smene od 12 sati na dan, bez dana odmora, a napojnice je uzimao gazda. Svoj ugovor o radu dobio sam tek nakon mesec dana, a na njemu je pisao minimalan iznos. Rekao sam gazdi da se nismo tako dogovorili, a njegov je odgovor bio da su mu troškovi preveliki i da ću razliku od minimalne plate do dogovorenih 1.000 evra dobiti na ruke”, kaže mladić.

“Jedan od cimera iz Severne Makedonije dao je otkaz jer ni posle mesec dana nije vidio ni radnu dozvolu niti ugovor. Dobio je tek pola plate na ruke. Pokupio je stvari i otišao isti dan. Nakon toga mi ostali morali smo da nadoknadimo njegove sate, pa nismo imali ni 5 minuta pauze tokom smene”, tvrdi mladić.

Kada je konačno dao otkaz, gazda iz Medulina dao mu je samo deo plate, kao kaznu, jer “ko je on da odlazi usred sezone”. Svoju je priču hteo da iznese u javnost, ali se navodno obratio i svim nadležnim institucijama i nada se da će biti preduzete sve odgovarajuće mere.

Izvor: mondo.rs