“Finansijski stojimo bolje, ali po koju cenu”: Mlada Srpkinja nakon 4 godine života u Nemačkoj tvrdi – Mrzim svoj život ovde

|

“Finansijski stojimo bolje, imamo sve što nam je potrebno, ali po koju cenu?” pita se mlada Srpkinja koja je posle četiri godine života u Nemačkoj shvatila da je njena sreća ipak u Srbiji.

U anonimnoj objavi na Reditu, mlada devojka iz Srbije objasnila je da se pre četiri godine zajedno sa svojim roditeljima preselila u Nemačku. Kao neko ko od početka nije bio za taj potez, kako kaže, i nakon par godina oseća da ne pripada tamo. Zbog toga želi da se što pre vrati u Srbiju – sama.

“Nakon završene osnovne škole, moji roditelji su odlučili da se preselimo u Nemačku, iako sam ja bila protiv toga, jer sam imala savršeno detinjstvo i bila sam srećna.

Protekle četiri godine bile su za mene prava tortura, osećala sam se emotivno slomljeno. Stigla sam u potpuno novu sredinu, nisam znala jezik i nisam imala prijatelje, sve mi je bilo strano i nepoznato… Danas, četiri godine kasnije, situacija se nije mnogo promenila. Postala sam možda emotivno jača i navikla sam se na okolnosti jer nisam imala drugog izbora, kaže ona, pa dodaje:

“Mrzim svoj život ovde, osećam kao da sam izgubila sebe i nisam srećna. Finansijski, stojimo bolje, novac više nije problem kao nekada i imamo sve što nam je potrebno, ali po koju cenu?”.

Kako je dalje istakla, razmišlja da se vrati u Srbiji i upiše fakultet, kako bi ponovo pronašla sebe. Ipak, nije sigurna da li je to ispravna odluka.

“Svesna sam situacije u mojoj zemlji, ali nakon završenog fakulteta, ako bude potrebno, uvek ću moći da se vratim u Nemačku da radim. Ipak, ne znam da li je to najbolja odluka. Osećam se kao da sam u kavezu i, kao što sam već rekla, život ovde za mene predstavlja pravu torturu. Šta vi mislite, da li bi bilo pametnije da ostanem ovde zbog sigurnije budućnosti ili da pokušam da ponovo pronađem sebe i svoju sreću?”, pitala je ona reditore na kraju.

Od korisnika pomenute mreže je dobila raznolike komentare. Dok su je jedni podržali u tome da je najbitnije da pronađe svoju sreću, drugi su je savetovali da se nikako ne vraća, da je bolje da studira u zemlji gde je sada i da je tamo diploma možda vrednija, na šta je ona imala odgovor.

“Upravo se o tome i radi, da li mi je bitnije da mi je diploma vredna, ili da sam srećna. Napisah već da se dvoumim između toga da li da se vratim ili ne, svakako, gde god studirala, biće trošak”, zaključila je ona.

Izvor: blic.rs