Dve stvari sutra nemojte raditi: Strasni je ili Zavaliti utorak – Posvetite se dobrim delima

|

Danas je počela poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. U narodu ona je poznata i kao Stradalna, Strasna ili Velika nedelja. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak. Poslednja nedelja Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna sedmica uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grehe i uvrede, jer, kako uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama. Vernici ovu nedelju provode u najstrožem postu na vodi. Jedu se samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane.

Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća. Svaki dan u ovoj nedelji ima svoju simboliku – ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su sećanju na poslednje besede Isusa Hrista.

Na veliki, ili Zavaliti utorak, kako se u narodu zvao, se strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo, poput vode ili kafe. Ono što je karakteristično za ovaj dan je i to što se više ne čuje pesma kao u cvetnoj nedelji niti se igraju kola. Razlog je Isusovo stradanje, koje će se desiti na Veliki petak. U ovom danu, se iz tog razloga, ljudi posebno posvećuju dobrim delima.

Izvor: espreso.co.rs